Ukupna premija osiguranja dostigla 119,4 milijarde dinara

16.11.2022

11:39

0

Autor: 24sedam

U prethodnih 10 godina, industrija osiguranja Srbije beleži natprosečan rast, istakla je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković

Ukupna premija osiguranja dostigla 119,4 milijarde dinara
Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković - Copyright 24sedam/Promo/Saša Knežević

Ukupna premija osiguranja povećana je sa 61,5 milijardi dinara u 2012. godini na 119,4 milijarde dinara u 2021. godini, a premija životnih osiguranja sa 11,9 milijardi dinara na 27,1 milijardu dinara, navela je danas guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković na 6. srpskim danima osiguranja na Zlatiboru.

Najvećem skupu iz oblasti osiguranja, pod nazivom "Nije sve u svoje vreme, već sve u tvoje vreme“, prisustvuje veliki broj predstavnika osiguravajućih kuća, banaka i državnog sektora.

Ostvareni ciljevi

Po najvažnijim pokazateljima u prethodnih 10 godina, industrija osiguranja beleži natprosečan rast, kako je na početku istakla Jorgovanka Tabaković.

- Brojevi govore da smo na pravom putu i da smo u oblasti osiguranja kreirali stabilne uslove i rezerve kao odgovore na izazove u periodu krize. Kao regulator, odnosno institucija koja deluje u opštem interesu, zadovoljni smo što su društva za osiguranje pokazala spremnost da u postojećim globalnim okolnostima doprinesu očuvanju stabilnosti i životnog standarda građana. Mogu da istaknem kao guverner NBS da smo u protekloj deceniji ispunili svoj zakonski mandat i ostvarili ciljeve koji su propisima stavljeni ispred nas. Konkretno iznosi kapitala, ukupne imovine, tehničkih rezervi i premije životnih osiguranja više su nego udvostručeni, kao i iznos rešenih šteta, takođe udvostručen, sa 27 na 56,8 milijardi dinara - istakla je guvernerka.

Ona je dodala da je posebno značajno to što je u uslovima dodatnog otežanog poslovanja izazvanog globalnom neizvesnošću tokom ove godine stabilnost sektora osiguranja očuvana.

- U tom smislu NBS je dala impuls za potrebna unapređenja na tom tržištu, a to je npr. u oblasti prodaje životnog osiguranja, odgovarajući način provere zdravstvenog stanja osiguranika pre njegovog prijema u osiguranje, zatim ispravljanje određenih propusta u načinu informisanja i ugovaranja kolektivnog osiguranja penzionera, kao i kada je reč o najmasovnijem obaveznom osiguranju, a to je osiguranje od autoodgovornosti - naglasila je Jorgovanka Tabaković.

Tržište osiguranja ostvarilo je značajan rast, prema rečima Duška Jovanovića, generalnog sekretara Udruženja osiguravača Srbije.

- Tržište osiguranja ima značajan rast od gotovo 13 odsto u prvih devet meseci ove godine  u odnosu na prethodnu. Uspeli smo u doba pandemije da imamo relativno korektan rast od oko osam, devet, procenata. Osiguranje je za razliku od ostalih industrija dosta dobro prošlo u doba pandemije. Više od milijardu evra je prošle godine bila ukupna premija, ali bih naglasio da je od toga više od 600 miliona evra isplaćeno štete, ali društva osiguranja su akumulirala više od dve milijarde evra, od čega se značajna sredstva ulažu u državne obveznice, dobar deo u poslovne banke, a jedan manji u nekretnine - rekao je Jovanović.

Rast premije od 12,2 odsto

Na otvaranju 6. Srpskih dana osiguranja, Ivana Soković, predsednica UO Udruženja osiguravača Srbije istakla je da je domaći sektor osiguranja, uprkos takvim prilikama, sačuvao stabilnost i ostvario nominalni rast.

- U protekloj godini srpsko tržište osiguranja uspelo je da pređe milijardu evra ukupno fakturisane premije. Prema preliminarnim podacima Privredne komore Srbije, za prvih devet meseci ove godine ostvaren je rast premije od 12,2 odsto: u neživotnim osiguranjima 14 odsto, a u životnim više od 4 odsto. Učešće premije osiguranja u BDP-u iznosi dva odsto i, prema ovom pokazatelju, zauzimamo 63. mesto u svetu. Premija po glavi stanovnika iznosi 175 američkih dolara, što nas svrstava na 62. mesto svetske rang-liste. Iako su navedeni pokazatelji ohrabrujući, moramo uložiti još mnogo napora kako bismo se približili najrazvijenijim tržištima osiguranja - zaključila je Sokovićeva.

Tokom prvog dana konferencije Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije predstavio je potencijale za saradnju ove institucije i osiguravača, dok je Željko Radovanović, v.d. direktora Uprave za SPN govorio o rizicima pranja novca i finansiranje terorizma u delatnosti osiguranja.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike