Državna kasa u plusu 10 miliona evra, manji i javni dug

06.09.2022

11:00

0

U prvih sedam meseci suficit u budžetu Republike Srbije je 1,2 milijarde dinara

Državna kasa u plusu 10 miliona evra, manji i javni dug
Ilustracija - Copyright Profimedia

U periodu januar - jul ostvaren je suficit republičkog budžeta u iznosu od 1,2 milijarde dinara, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Prihoda u budžet je bilo 993 milijarde dinara (8,5 milijarde evra), a rashodi su izvršeni u iznosu od oko 992 milijarde dinara.

Javni dug 54 odsto BDP-a

Javni dug Srbije je na kraju jula ove godine iznosio 31,5 milijardi evra, što je manje od 54 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je Ministarstvo finansija. Javni dug je na kraju prošle godine iznosio 30 milijardu evra, što je bilo nešto manje od 57 odsto BDP-a.
 

Kako je navedeno, u julu je ostvaren suficit u iznosu od 37 milijardi

dinara. Takođe, u julu su naplaćeni prihodi u iznosu od 1633 milijarde dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 144 milijarde.

Najveći deo sedmomesečnih poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 75 milijardi dinara, akciza u iznosu od 38 milijarde dinara i poreza na dobit u iznosu od 16 milijardi dinara.

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 17 milijardi dinara, a priliv donacija u julu iznosio je nešto manje od dve milijarde dinara.

Rashodi su izvršeni u iznosu od 126 milijardi dinara. Rashodi za zaposlene u julu su iznosili 30 milijardi, kapitalni izdaci 23 milijarde, a transferi OOSO (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) manje od 14 milijardi dinara.

Kada je reč o budžetu opšte države (svi nivoi vlasti), u periodu januar - jul ostvaren je fiskalni suficit u iznosu od 19 milijardi dinara i primarni fiskalni suficit u iznosu od 103 milijarde dinara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike