Počinju pregovori sa MMF-om: Menja se aranžman

20.10.2022

07:12

0

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dolazi danas u Beograd da bi sa predstavnicima Vlade Srbije razgovarali o budućim načinima saradnje

Počinju pregovori sa MMF-om: Menja se aranžman
Sastanak Malog sa predstavnicima MMF-a - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Misija Međunarodnog monetarnog fonda je u naredne dve nedelje u Beogradu kako bi sa državnim vrhom Srbije dogovorila novi način saradnje jer postojeći ugovor ističe u januaru sledeće godine, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ovom prilikom razgovaraće se, kako je najavljivano, o promeni aranžmana sa modela „čuvarkuće“, bez povlačenja kredita, na stend-baj aranžman u kome su sredstva Fonda spremna za eventualne potrebe Srbije.

- To bi bila dodatna doza sigurnosti i za strane investicije. Nas interesuje i na koji način, kroz MMF, možemo da dođemo do jeftinijeg novca. Kamate idu gore, novac je sve skuplji i ako hoćemo negde da nabavimo novac, jedan od izvora je MMF - istakao je ministar finansija Siniša Mali.

On je objasnio da država trenutno raspolaže sa 2,5 milijarde evra, ali da mora da ima dovoljno novca na računu, zbog krize nastale ratom u Ukrajini i poskupljenja energenata.

- Nemamo nikakav problem, otplaćujemo sve obaveze na vreme. Daleko smo od problema koje druge države imaju sa javnim dugom - rekao je Mali.

Podsetio je da je javni dug Srbije danas 31,5 milijarda evra, što je ispod 53 odsto BDP-a, ali je dodao kako je naš BDP 60,2 milijarde i krajem godine će biti "najveći u istoriji".

U NBS o okončanju starog programa

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da su danas, plenarnim sastankom održanim u NBS, otpočeli zvanični razgovori misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) s delegacijom Srbije, koji će trajati do 4. novembra.

Razgovori se održavaju u okviru trećeg razmatranja rezultata sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa, podržanim savetodavnim, nefinansijskim 30-mesečnim Instrumentom za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument – PCI), koji je MMF odobrio Srbiji u junu 2021, a koji je savetodavnog karaktera i ne podrazumeva kšćenje finansijskih sredstava.

Delegaciju Srbije predvodi guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Srbije u MMF-u.

Na sastancima će biti razmotrena aktuelna monetarna, fiskalna i makroekonomska kretanja.

Takođe, biće razmotreno sprovođenje dogovorenog ekonomskog programa, kao i modaliteti buduće saradnje sa ovom institucijom.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike