Jasna poruka Brisela: Evropi treba povezani Zapadni Balkan

13.10.2020

11:09 >> 11:31

0

Razlike u privrednom razvoju između regiona ZB i EU moraju što pre da nestanu, poručio komesar EU za proširenje Oliver Varhelji

Jasna poruka Brisela: Evropi treba povezani Zapadni Balkan
Gerhard G./Pixabay (Ilustracija)

Evropskoj uniji je potrebno da Zapadni Balkan bude bolje povezan, bilo putem ili železnicom koja spaja glavne gradove međusobno ili ih povezuje sa EU, bilo ultrabrzim širokopojasnim internetom, izjavio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, i istakao da je zato Evropska komisija donela opsežan privredni i investicioni plan za to područje.

Evropska unija je budućnost Zapadnog Balkana (Srbija, BiH, Crna Gora, Makedonija i Albanija), naglasio je Varheji u autorskom tekstu “Napredak i povezivanje Zapadnog Balkana na putu prema EU” za zagrebačku TV N1, gde je detaljno objasnio privredni i investicioni plan za Zapadni Balkan.

Tako blizu, a tako daleko

Povezanost je vrlo važna za živote ljudi, preduzeća i privrede regiona, pogotovo sad kad podstičemo oporavak nakon pandemije bolesti kovid 19, naglasio je Varhelji.

– Beograd, Podgorica, Priština, Sarajevo, Skoplje i Tirana su u srcu Evrope, ali putovanje i trgovina među njima i iz njih u druge  gradove Evrope traju dvostruko duže nego između mnogo udaljenijih gradova – ukazuje Varhelji.

Kako kaže, to su glavni razlozi zbog kojih je EK prošle nedelje predstavila opsežan privredni i investicioni plan za Zapadni Balkan.

Varhelji ističe da razlika u privrednom razvoju između regiona ZB i EU mora što pre da nestane.

Planom se, objašnjava, predviđa mobilizacija do devet milijardi evra za glavne investicije u području saobraćaja, energetike, te zelene i digitalne tranzicije, kako bi se ostvario održiv rast i otvorila nova radna mesta.

Ulaganja čak 20 milijardi evra

Osim toga, njime se želi povećati ulagački kapacitet regiona zahvaljujući novom instrumentu jemstva za ZB, s ciljem prikupljanja ulaganja u iznosu do 20 milijardi evra, naveo je on.

Bolja povezanost će, dodaje, dati snažan i direktan podsticaj trgovini i ulaganjima i tako pomoći u stvaranju stabilnih tržišnih privreda.

– Nudimo i saradnju u stvaranju privrede utemeljene na znanju pružanjem pomoći malim i srednjim preduzećima, novoosnovanim preduzećima, te industriji istraživanja i razvoja – kaže Varhelji.

Poručuje i da privrede na ZB moraju da budu prilagođene stanovnicima, zbog čega je potrebno rešiti problem neusklađenosti ponude veština i potreba na tržištu rada, kao i da se odliv mozgova mora pretvoriti u cirkulaciju znanja, posebno među mladima.

Da i Balkan “pozeleni”

U okviru plana, pokreće se i zeleni program za ZB.

Kaže da su zelena i digitalna tranzicija prioriteti EU za sopstveni oporavak, kao i da žele da podupru region ZB u skladu sa stvarnim stanjem na terenu, kako bi se rešio problem zagađenja i stvorile održive poslovne prilike u svim privredama.

Naglasak će biti na dekarbonizaciji, čistoj energiji, čistoj životnoj sredini i digitalnoj transformaciji, uključujući uvođenje ultrabrzog širokopojasnog interneta, dodao je evropski komesar.

Navodi da gas, uz obnovljive izvore energije, ima izuzetno važnu prelaznu ulogu što bržem prestanku korišćenja uglja.

– Želimo da dovedemo gas na ZB kako bi bili dostupni što različitiji izvori energije i smanjila se zavisnost, a kasnije bi se na tom osnovu uvodila dugoročnija, klimatski neutralna rešenja, poput vodonika.

Grupno približavanje: Evropska unija, Foto: Pixabay

Međunarodne finansijske institucije spremne su, prema njegovim rečima, da podupru taj ambiciozni plan.

– Ta će podrška biti važna za maksimalno iskorišćavanje ogromnog potencijala regiona tako da se obezbedi najveća korist za građane i privrede – naglasio je Varhelji.

– Regionalna privredna integracija šest partnera ne znači skretanje s evropskog puta, već stvara direktnu privrednu priliku za rast, savladavanje privredne krize povezane s bolešću kovid 19, modernizaciju privrede u skladu s prioritetima EU i njihovo približavanje unutrašnjem tržištu EU.

Dodaje da je privredni i investicioni plan usko povezan s reformama, posebno na području vladavine prava koje je i dalje u središtu procesa proširenja, te su potrebne i kao podrška tom planu jer se njima povećava poverenje preduzetnika i stvara bolja klima za ulaganje.

Komisija je zajedno s planom donela i paket za proširenje za 2020, u kojem procenjuje tekuće osnovne reforme na ZB, te svojim partnerima daje preporuke i smernice za sledeće korake.

– Od prvog dana mandata ove komisije vrlo je jasno da je ZB jedan od naših prioriteta. Neumorno radimo na tome da se region što brže i što više približi EU i pritom nastojimo da postignemo tri cilja: dati novi zamah procesu proširenja, otvoriti pristupne pregovore s Albanijom i Severnom Makedonijom i ubrzati privrednu konvergenciju sa EU – kaže Varhelji.

Varhelji napominje da će se region konsolidovati kao investiciono središte za evropska preduzeća, te postati vidljiviji ulagačima koji nastoje da smanje udaljenost od tržišta EU i diversifikuju snabdevanje.

– Putovao sam prošle sedmice u region da bih dobio podršku za sprovođenje plana i jasnu obavezu svih partnera na saradnju i sprovođenje reformi, i zadovoljan sam pozitivnim odgovorom. Na ovome ćemo raditi zajedno kako bismo već u idućih pet godina stvorili novo privredno i socijalno okruženje – kazao je Varhelji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug