24sedam saznaje: Prva presuda protiv turističke agencije zbog otkazivanja putovanja!

15.10.2020

06:45 >> 11:08

0

Autor: M. Vujović

Agencija će morati da vrati novac, ali i da plati zakonsku zateznu kamatu i troškove advokata

24sedam saznaje: Prva presuda protiv turističke agencije zbog otkazivanja putovanja!
Copyright Pixabay

U Srbiji je prvi put doneta sudska presuda po kojoj turistička agencija mora da vrati putniku novac zbog otkazanog putovanja, a usled epidemije kovid 19, saznaje 24sedam!

Naime, Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je krajem septembra ove godine presudu kojom se turistička agencija iz Beograda obavezuje da putniku vrati novac u određenom roku, i to sa sve zateznom kamatom. Oštećeni putnik obratio se za pomoć organizaciji potrošača “Efektiva” koja mu je i pomogla oko celog slučaja.

Predstavnik “Efektive” Dejan Gavrilović kaže za 24sedam da turistička agencija, prema odluci suda, u roku od osam dana od prijema presude, mora da vrati novac. Konkretno, u ovom slučaju to je iznos od 130.534 dinara za putovanje koje nije realizovano, a za koje potrošač nije pristao na zamenu, odnosno vaučer. Pored obaveze agencije da plati i zakonsku kamatu, moraće da pokrije i troškove advokata.

Zakon je iznad Uredbe

Gavrilović je objasnio da Uredba o zamenskim putovanjima, kojom agencije mogu putnicima da ponude drugi aranžman za sledeću godinu, umesto novca, ima nižu pravnu snagu od odredbi Zakona o zaštiti potrošača koje garantuju pravo na povraćaj uplaćenog novca.

– Sud potvrđuje da Uredba ne može umanjiti značaj odredaba zakona, da ona nema obavezujući karakter u obligaciono-pravnom odnosu između putnika i agencije, te da nema mesta njenoj primeni bez saglasnosti obeju strana – objašnjava Gavrilović.

Čak i da je tačna tvrdnja, dodaje on, da je agencija prebacila uplaćeni novac stranom partneru, to ne menja činjenicu da odnos agencije i tog partnera nema uticaja na obligacioni odnos putnika i agencije.

Ove godine putnici širom sveta bili su prinuđeni da zbog kovida 19 otkažu put; Tanjug/ Tijana Radojković

– Saglasno članu 106. pomenutog zakona, turistička agencija mora u celosti da vrati novac putniku – dodaje on.

Gavrilović ističe da je “Efektiva” ukazivala i ranije na ovaj problem, i to pre nego što je doneta Uredba.

Samo ko nije prihvatio zamenu

– Sada kada je problem eskalirao, javilo nam se stotinak građana koji žele da tuže agencije zbog nezakonitog prisvajanja novca. Dobijen je prvi slučaj, a smatram da će tako biti i sa ostalima – istakao je Gavrilović.

Takođe, on navodi i da pravo na ovakvu sudsku zaštitu trenutno imaju samo putnici koji nisu prihvatili zamensko putovanje.

– Oni koji jesu, moraju sačekati da aranžman propadne ili da istekne rok za povraćaj novca koji je predviđen Uredbom. Ponuđeni vaučeri nisu opcija koja ide u korist potrošačima, jer niko ne može da garantuje šta će biti sa agencijom i da li će ona “preživeti” do 2021. godine i zapravo moći da realizuje to zamensko putovanje – zaključuje Gavrilović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike