Skuplji šećer i piletina, mleko bez ograničenja: Izmenjene odluke o cenama

30.09.2022

08:55

0

Na snazi ostaje ograničenje cena za ulje, brašno, hleb i svinjsko meso

Skuplji šećer i piletina, mleko bez ograničenja: Izmenjene odluke o cenama
brasno ulje eu - Copyright Profimedia

Vlada Srbije je na današnjoj sednici "odmrzla" cenu UHT mleka sa 2,8 odsto mlečne masti, koja je do danas bila ograničena na 128,99 dinara. Cena mleka će se nadalje formirati slobodno ali je maloprodajna marža ograničena na 10 odsto za sve vrste i pakovanja mleka.

Ostaje na snazi zabrana izvoza mleka do 31. oktobra.

Vlada Srbije je danas donela i o korekciji cene šećera i svežeg piletine. Kilogram šećera će koštati 109,99 dinara po kilogramu, umesto 102,99 a sveže obrađeno pile (u komadu) 319 dinara po kilogramu (bilo 299,99).

Na snazi ostaje raniji nivo ograničene cene za ulje, brašno, hleb i svinjsko meso.

Cena svinjskog buta bez kostiju ne sme biti veća od 750,20 dinara po kilogramu, svinjske plećke bez kostiju 738,1 dinara, a svinjskog vrata sa kostima 689,7 dinara, svinjske slabine sa kostima odnosno kremenadle 659,45 dinara.

Cene ulja ostale su ograničena na nivou od 15. novembra prošle godine, a maksimalna cena brašna tipa T-500 u pakovanjima do pet kilograma ne sme prelaziti 78,65 dinara po kilogramu.

"Bez uticaja na standard građana"

Vlada Srbije saopštila je da korekcija cena šećera i piletine neće značajno uticati na životni standard građana i da bi u ovom trenutku veći problem bila nestašica tih proizvoda.

Kada je reč o izmeni Uredbe o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, u odnosu na prethodni period, korigovana je cena belog kristal šećera, kako je navedeno, zbog značajnijeg rasta cene inputa i energenata, što je dovelo do rasta cene koštanja.

"Zato je bilo neophodno ograničiti cene na višem nivou kako bi proizvođači imali prostora da se pripreme za predstojeću setvu i da bi se izbegla mogućnost da zasadi šećerne repe budu manji od domaćih potreba".

Takođe, zbog rasta cene stočne hrane, bilo je neophodno korigovati i cenu svežeg pilećeg trupa, naveli su iz vlade.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike