Evo koliko će narednih 7 dana koštati benzin

23.09.2022

11:20

0

Autor: S. G.

Poznate su nove, maksimalne, cene naftnih derivata

Evo koliko će narednih 7 dana koštati benzin
Ilustracija - Copyright Profimedia

Poslednjih nekoliko nedelja naftni derivati na srpskim pumpama su pojeftinili, posebno kada se radi o bezolovnom benzinu BMB95, dok je cena evrodizela stagnirala, da bi pre sedam dana i ona pala.

Tako smo do danas bezolovni benzin BMB95 plaćali maksimum 174 dinara po litru, dok je cena evrodizela iznosila najviše 216 dinara.

Kao i svakog petka, i danas imamo nove cene koje će važiti do 30. septembra. Prema tome, BMB95 će od danas popodne na srpskim pumpama koštati maksimum 172 dinara po litru, dok će cena evrodizela iznositi najviše 213 dinara.

Dakle, i ove nedelje imamo pojeftinjenje derivata, i to za 1,2 odto kod benzina i 1,4 odsto kod dizela.

Cene goriva se u Srbiji ograničavaju od donošnja prve uredbe sredinom februara meseca. Nove cene utvrđene su na osnovu Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte, koja je "produžena" do kraja septembra.

Maloprodajna cena derivata formira se, inače, na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo rudarstva i energetike, a na tu cenu dodaje se trgovačka marža od sedam dinara.

Ilustracija 24sedam/G.M.Š.
 

Ta cena se petkom, najkasnije do 13 časova, dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koje utvrđuje najviše maloprodajne cene.

Veleprodajna cena se formira na osnovu naftne formule koja prati cene derivata nafte na mediteranskom tržištu (PLATS CIF Mediteran, za luku u Đenovi), a čije se kretanje, posebno kod dizela, razlikuju od kretanja cene nafte na berzi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike