Rekord: Na štednim knjižicama u bankama nikad više novca!

20.10.2020

17:48 >> 09:08

0

Štednja građana u domaćoj valuti nastavila da beleži dinamičan rast, i pored krize izazvane pandemijom koronavirusa

Rekord: Na štednim knjižicama u bankama nikad više novca!
Copyright Pixabay

Štednja građana u srpskim bankama u domaćoj valuti dostigla je najviši nivo od kada se meri, uprkos niskim kamatnim stopama. Dinarska štednja približila se sumi od 90 milijardi dinara, saznaje 24sedam u Narodnoj banci Srbije (NBS).

Tako je, navode u NBS, štednja građana u domaćoj valuti nastavila da beleži dinamičan rast, i pored krize izazvane pandemijom koronavirusa.

– Uprkos delovanju negativnih ekonomskih efekata prouzrokovanih koronavirusom, štednja u dinarima je u prethodnih godinu dana, od oktobra 2019. godine, povećana za 15,3 milijardi dinara, ili 20,5 odsto – ističu u centralnoj banci.

Povećanje štednih uloga, kako dodaju, od početka 2020. godine iznosi 13 odsto, dok je u prethodne dve godine ona rasla po stopama od 22 odsto, odnosno 30 odsto.

Veće poverenje građana

– Dakle, kontinuirano se beleže visoke stope rasta dinarske štednje. Pored toga što je ovo najviši nivo dinarske štednje od kada se ona meri, navedeno govori o sve većem poverenju građana u stabilan domaći finansijski sistem i poverenju u domaću valutu i Narodnu banku koja je omogućila ambijent njene stabilnosti – naglašavaju u NBS.

I ukupna devizna štednja kod domaćih banaka je, prema poslednjim raspoloživim podacima NBS, porasla. Tako ona iznosi 11,2 milijarde evra i u prethodnih godinu dana, odnosno od oktobra 2019. povećana je za gotovo 580 miliona evra, što je 5,4 odsto.

Građani Srbije imaju sve više poverenja u domaću valutu; Profimedia

– Posmatrajući kretanja i u kratkom i u dugom roku, i dinarska i devizna štednja beleže rast. Ipak, u uslovima stabilnosti cena, relativne stabilnosti deviznog kursa, kao i zbog viših kamatnih stopa na dinarsku štednju i povoljnog poreskog tretmana kamate na taj vid štednje, dinarska štednja je zabeležila dinamičniji rast – objašnjavaju u centralnoj banci.

Kako ističu, ona je u proteklih osam godina, otkad NBS sprovodi strategiju dinarizacije, povećana pet puta. Takođe, njeno učešće u ukupnoj štednji stanovništva povećano je sa 1,9 odsto krajem 2012. godine, na šest i po odsto krajem avgusta ove godine.

Kamate od 0,89 do 3,82 odsto

Kada je reč o kamatnim stopama na štednju, prema podacima objavljenim u Statističkom biltenu NBS za avgust 2020. godine, kamate na dinarsku štednju su po pravilu više od kamatnih stopa na štednju u evrima. Tako je, kažu u NBS, prosečna ponderisana kamatna stopa na dinarske depozite stanovništva u avgustu ove godine iznosila 2,44 odsto na godišnjem nivou.

– Pritom, u zavisnosti od ročnosti, kamatne stope kretale u rasponu od 2,32 odsto, na dinarske depozite ročnosti do godinu dana, do 3,82 odsto, na rokove duže od dve godine – ističu u NBS.

S druge strane, prosečna ponderisana kamatna stopa na depozite stanovništva u evrima, valuti sa najvećim udelom u deviznoj štednji, u istom periodu iznosila je 0,98 odsto na godišnjem nivou, i u zavisnosti od ročnosti, kretala se u rasponu od 0,89 do 1,24 odsto.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike