Šta sve dobiješ kao penzioner u Novom Sadu

22.03.2022

15:22

0

Autor: 24sedam

U vojvođanskoj „prestonici“ imaju brojne beneficije za najstarije sugrađane

Šta sve dobiješ kao penzioner u Novom Sadu
pexels-andrea-piacquadio-3768131 - Copyright Pexels

Briga o najstarijim sugrađanima podrazumeva civilizacijski važnu podršku a u Novom Sadu za penzionere postoje različite olakšice koje bi trebale da im osiguraju aktivno starenje, piše NSuzivo.rs.

-Omogućen je smeštaj u Prihvatilište za odrasla i stara lica Gerontološkog centra "Novi Sad", pomoć u kući za stara, iznemogla i hronično obolela lica koja nisu u stanju da se staraju o sebi, dnevni boravak za odrasla i stara lica koji se nalazi u objektu Doma na Novom naselju, gde je u skladu sa potrebom obezbeđen prevoz korisnika, kao i socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima koje se obezbeđuje socijalno ugroženim i stambeno neobezbeđenim licima - kaže savetnica gradonačelnika Novog Sada, Ljiljana Koković.

Kako Koković ističe, važna podrška penzionerima se odnosi i na oslobođenje dela obaveze plaćanja komunalnih proizvoda i usluga.

-Ovo se odnosi na penzionere iz osiguranja zaposlenih i samostalnih delatnosti koji primaju penziju u visini 60 odsto od osnova za određivanje najnižeg iznosa starosne i invalidske penzije, zatim penzionere-zemljoradnike ukoliko primaju penziju u visini 40 odsto od osnova za utvrđivanje najnižeg iznosa staračke i invalidske penzije i korisnike porodične penzije utvrđene u odnosu na najniži iznos starosne i invalidske penzije - kaže Koković i precizira da se pravo na oslobađanje dela obaveza plaćanja može ostvariti za usluge proizvodnje i isporuke toplotne energije, toplu potrošnu vodu, proizvodnju i distribuciju vode, odvođenje otpadnih voda putem kanalizacione mreže i iznošenje, odvoz i deponovanje smeća.

Takođe, Odlukom o utvrđivanju cena prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju utvrđene su kategorije korisnika javnog prevoza kojima se izdaje godišnja karta za prevoz u javnom saobraćaju, a među njima su i građani Grada Novog Sada koji su stariji od 65 godina, a koji imaju prebivalište, odnosno boravište, na teritoriji Grada Novog Sada.

Briga o društvenom životu

Među brojne aktivnosti spada i briga o psihosocijalnim aspektima života najstarijih građana, a jedna od programa je "Sunčana jesen života".

-Ovaj program realizuju Gerontološki centar Novi Sad i GO Crvenog krsta, a počinje 01. oktobra i traje čitavog meseca. Osnovni cilj svih ovih aktivnosti je psihosocijalna podrška starijim građanima Novog Sada, podrška realnom optimizmu i vitalnosti starijih osoba, kao i usmeravanje pažnje šire javnosti na probleme i njihove potrebe -  kaže Koković i dodaje da klubovi penzionera pri Gerontološkom centru "Novi Sad" realizuju različite kreativne, dramske i sportske radionice, izložbe ručnih radova koji su nastajali na radionicama, poetske večeri, sportska takmičenja, kvizovi, ples, društvene igre i drugo.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike