„Gasprom“ zategao i „Enžiju“: Zbog „sitnih slova“ Francuzima stiže manje gasa

30.08.2022

07:58

0

Francuzi dobijaju još manje gasa iz Rusije nego od početka ukrajinske krize, ali tvrde da su spremni za takvu situaciju

„Gasprom“ zategao i „Enžiju“: Zbog „sitnih slova“ Francuzima stiže manje gasa
Tan2022-8-10_13596122_1 - Copyright Tanjug/Aleksandar Niciforovic

Ruski „Gasprom“ obavestio je francusku kompaniju „Enži“ da smanjuje isporuke gasa, počevši od danas, zbog „neslaganja između strana u vezi sa primenom nekih ugovora“, što povećava zabrinutost u vezi sa snabdevanjem energentima u Evropi, saopštila je francuska kompanija.

Da li je spor nastao zbog pozivanja na neke specifičnosti, „sitnih slova u ugovoru“ ili je u pitanju isključivo politička igra, svejedno je, jer Francuzi tvrde da su spremni.

- Kao što je ranije najavljeno, „Enži“ je već obezbedio količine neophodne da ispuni obaveze prema svojim klijentima i sopstvenim potrebama i uveo nekoliko mera za značajno smanjenje svih direktnih finansijskih i fizičkih uticaja koji bi mogli da nastanu zbog prekida isporuke gasa od „Gasproma“ - navodi se u saopštenju kompanije, prenosi Rojters.

Isporuke za francusku kompaniju iz „Gasproma“ su se znatno smanjile od početka rata u Ukrajini, ali Francuska se manje oslanja od nekih suseda na uvoz gasa iz Rusije, koji čini oko 17 odsto njene potrošnje gasa, navodi Rojters.

„Enži“ je u ponedeljak potvrdio da je u pregovorima sa alžirskom kompanijom „Sonatrah“ o povećanju uvoza iz te severnoafričke zemlje, velikog izvoznika nafte i gasa, navodi britanska agencija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike