Da li se ukida umanjenje penzije prilikom ponovnog određivanja iznosa primanja?

17.02.2022

14:39

0

Autor: 24sedam

Fond PIO uredno odgovara na sva pitanja korisnika osiguranja

Da li se ukida umanjenje penzije prilikom ponovnog određivanja iznosa primanja?
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

Fondu PIO često stižu različita pitanja građana vezana za penzijsko i invalidsko osiguranje, na koja oni redovno odgovaraju. Tako je nedavno jedan sugrađanin pitao da li je moguće ukidanje umanjenja penzije kada se obavlja ponovo određivanje iznosa penzije.

- Penzionisan sam 2015. godine sa 40 godina, jedan mesec i pet dana staža i sa navršenih 63 godine i sedam meseci života. Radim od 2018. godine, pune tri godine uz plaćanje doprinosa PIO Fondu. Da li imam pravo na reviziju rešenja i ukidanje umanjenja od 0,34 odsto za svaki mesec - pita ovaj građanin.

U Fondu PIO ističu da korisnik starosne ili prevremene penzije koji je, nakon sticanja prava na starosnu ili prevremenu starosnu penziju, bio najmanje godinu dana u osiguranju, ima pravo da podnese zahtev za ponovno određivanje penzije, a prilikom obračuna penzije u obzir će biti uzet staž i zarade ostvarene nakon sticanja penzije.

- Zahtev se podnosi po prestanku osiguranja. Fond je dužan da korisniku prava utvrdi povoljniji iznos penzije. Međutim, na ovaj način se ne može anulirati umanjenje prevremene starosne penzije, jer je ovo umanjenje, koje je propisano Zakonom o PIO, trajno - naveli su u PIO Fondu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike