Kamate na štednju u bankama su opet visoke - šta nam to govori?

20.07.2022

10:59

0

Ponovo smo došli u situaciju da banke nakon dugo vremena podižu kamate

Kamate na štednju u bankama su opet visoke - šta nam to govori?
depositphotos.com

Pandemija korona virusa koja traje već dve godine i rat u Ukrajini doveli su do novih potresa na svetskom tržištu. Kriza se već oseća u najrazvijenijim zemljama, a cene energenata i osnovnih životnih namirnica su za samo nekoliko meseci drastično porasle. Svako ko ima neku ušteđevinu već razmišlja šta da radi sa tim novcem i na koji način treba da ga uloži, kako ne bi propao. Generaciji naših roditelja je uvek savetovano da se novac ulaže u nekretnine ili čuva u slamarici “za crne dane”. Međutim danas je postalo jasno da novac koji ne “radi” polako propada. Zbog toga se sve više ljudi odlučuje na štednju u bankama i pušta da novac radi za njih.

Opšte je poznato da je bankama za poslovanje neophodan domaći kapital, pa je nepisano pravilo da u kriznim vremenima podižu kamate na štednju kako bi privukle što više štediša. Ponovo smo došli u situaciju da banke nakon dugo vremena podižu kamate, a parvo pitanje je kako da odaberemo banku kojoj ćemo poveriti naš kapital?

Kamate na štednju u bankama u Srbiji

Banke danas nude dva načina štednje: oročenu štednju i flex štednju. Flex štednja podrazumeva da se novac iz banke može podići u bilo kom trenutku, dok oročena štednja znači da klijent određeni period ne može podići novac iz banke. Za to vreme, banke mogu da koriste novac, a kao naknadu daju kamatu na uloženi depozit.

Kada je oročena štednja u pitanju, trenutno najbolju ponudu u Srbiji trenutno ima Pro Credit banka. Nominalna kamatna stopa koju nudi ova banka na period od 25 meseci je 1,4 odsto, dok je efektivna kamatna stopa 1,18 odsto. To praktično znači da ćete, ukoliko oročite, na primer 50.000 evra nakon dve godine moći da podignete 51.239,69 evra. Ukoliko odlučite da istu količinu novca uložite na 12 meseci u ovoj banci biće Vam obračunata NKS u iznosu od 1,25 odsto, dok je EKS 1,06 odsto, tako da ćete posle godinu dana moći da podignete 50.531,25 evra.

Nakon Pro Credit banke najpovoljnije kamate na oročenu štednju imaju Alta banka, Api banka i Expobanka. Ove tri banke nude kamatu od 0,85 odsto na period od 12 meseci. Sledeća je Addiko banka u kojoj se, sudeći po kalkulatoru na njihovom sajtu na uloženih 50.000 evra nakon 12 meseci može zaraditi 398,1 euro.

Kako odabrati pravu banku?

Visoke kamatne stope na oročenu štednju ne treba da budu znak da treba odmah pohrliti u bilo koju banku i položiti depozit. Treba dobro razmisliti o tom koraku i istražiti stabilnost banke u kojoj planiramo da oročimo sredstva. Gore pomenute krize su, pored rasta cena, dovele do potresa u bankarskom poslovanju tako da je od početka godine došlo do spajanja nekoliko banaka. Najpoznatiji primer za to je najverovatnije kupovina Komercijalne banke od strane NLB banke. Jedne od retkih koje su “preživele” potrese u bankarskom sektoru su domaća Banka Poštanska štedionica i nemačka Pro Credit banka.

Pored stabilnosti banke, ekonomski stručnjaci savetuju da se pre polaganja depozita proveri da li banka nudi osiguranje depozita jer je to još garant da je novac siguran.

Štednja ili kupovina nekretnina?

Uzimajući u obzir sve uslove koje banke nude pitanje je da li treba poslušati starije generacije ili oročiti novac u banci. Kupovina nekretnine nikada nije loš potez, ali uzimajući u obzir da nemaju svi dovoljno novca za kuću ili stan i činjenicu da će se u retkim situacijama novac uložen u nekretninu vratiti, treba razmotriti štednju u banci. Na taj način možete biti sigurni da ćete sačuvati novac koji štedite za, na primer, školovanje dece, a ujedno i zaraditi.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: PR

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti