Telekom Srbija lider među 20 telekom kompanija u regionu!

18.08.2022

12:49

0

Telekom Srbije imao je i najveću dobit, koja je iznosila nešto više od 111 miliona evra

Telekom Srbija lider među 20 telekom kompanija u regionu!
Telekom - Copyright Profimedia

Telekom Srbija se u konkurenciji 20 kompanija na prostoru bivše Jugoslavije nalazi na prvom mestu po poslovnim prihodima, po rastu prihoda i po ostvarenom profitu.

Hrvatski biznis portal Medija Dejli, koji pet godina zaredom objavljuje listu 20 najvećih i najuspešnijih telekomunikacionih operatera u regionu, ističe da je Telekom Srbija drugi put zaredom ubedljivi lider među rivalima na tlu ex-YU, prema analizi poslovnih podataka za 2021. godinu.

Ukupni prihodi 960 miliona evra

Ukupan prihod 20 telekoma sa područja Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije povećan je za 330 miliona evra u odnosu na 2020. godinu i sada iznosi kumulativno čak 5,77 milijardi evra, prema podacima tog portala.

Najveći skok prihoda imala je Telekom Srbija i to, kako se navodi, uglavnom zbog pripajanja Supernove, pri čemu su ukupni prihodi kompanije dostigli 960 miliona evra prošle godine, što je za oko 140 milona više nego 2020.

Hrvatski telekom, koji je do 2020. godine bio najveći u regionu, takođe je lani povećao prihode za 29 miliona evra na 809 miliona, dodaje se u analizi.

Jedan od četiri telekoma kojima su pali prihodi je trećeplasirani Telekom Slovenije. Prihodi slovenačkog operatera su se smanjili za nešto više od šest miliona evra na 596 miliona. Hrvatski portal ocenjuje da, ako se ima u vidu podatak da su 2018. prihodi Telekoma Slovenija iznosili 681 milion, postoje razlozi za zabrinutost poslovanja ove kompanije u većinskom vlasništvu Republike Slovenije.

Druga tri telekom operatera kojima su pali prihodi pripadaju kompanijama iz sastava Junajted grupe (United group). Reč je Telemahu Hrvatska, Telemahu Bosna i Hercegovina i Optima telekomu, koji je ranije bio u većinskom vlasništvu Hrvatskog Telekoma i Zagrebačke banke.

Prvi i u povećanju zaposlenih

Kada je reč o zaradi, ukupna dobit svih 20 telekoma porasla je sa 476 miliona evra 2020. godine na čak 589 miliona prošle godine, što govori da prosečna godišnja neto dobit iznosi oko 10 odsto godišnjih prihoda, što do sada nije bio slučaj budući da se neto profit kretao između osam i devet procenata.

Profimedia
 

Telekom Srbije imao je i najveću dobit, koja je iznosila nešto više od 111 miliona evra, drugi je Hrvatski Telekom sa 88 miliona, što je za pet miliona manje nego 2020. godine, a treći je Yettel (bivši Telenor) koji beleži pad dobiti sa 71,4 miliona na 62,2 miliona evra. Četvrti i peti su A1 Srbija i A1 Hrvatska, svaki sa gotovo 40 miliona evra dobiti.

Jedini gubitaš je 20-ti na listi, Optima telekom, koji je 2021. godinu završio s gubitkom od gotovo sedam miliona evra, a "mršav" pozitivan rezultat već godinama beleži i 19. na listi, JP Hrvatski telekom, sa samo 109.000 evra dobiti.

Ukupan broj zaposlenih u telekom kompanijama u regionu je takođe porastao prošle godine za 231 osobu na 30.301 zaposlenih. Najveće povećanje radne snage, sa čak 496 novozaposlenih, ostvario je Telekom Srbija, koji ujedno ima i najveći ukupan broj zaposlenih - 7.300.

S druge strane, najveće smanjenje beleži Hrvatski telekom koji je otpustio čak 737 osoba tako da sada ukupno zapošljava 3.398 ljudi. Ostali telekom operateri nisu značajno povećavali, niti smanjivali broj zaposlenih, navodi hrvatski portal.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike