Porez na kuću i stan platite danas, od sutra ide kamata

15.08.2022

08:19

0

Autor: G.M.Š.

Danas ističe rok za plaćanje treće rate poreza na imovinu u Srbiji

Porez na kuću i stan platite danas, od sutra ide kamata
Ilustracija - Copyright Pixabay

Rok za plaćanje treće rate poreza na imovinu ističe danas, tako da od sutra već automatski kreće naplata kamate u Poreskoj upravi.

Ovaj porez plaćaju građani, preduzetnici i firme a prikupljaju ga lokalne samouprave kao svoj porez.

Porez na imovinu se plaća u četiri godišnje rate, a rok za svaku ratu je do 45 dana od početka tromesečja. Do dobijanja poreskog rešenja za tekuću godinu, porez se plaća u visini poslednje rate iz prethodne godine, odnosno prethodnog rešenja.

Za kašnjenja uplate poreza na imovinu obveznik plaća zateznu kamatu.

U članu 75. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji navodi se da se "na iznos manje ili više plaćenog poreza i sporednih poreskih davanja, osim kamate, obračunava i plaća kamata po stopi jednakoj godišnjoj referentnoj stopi Narodne banke Srbije, uvećanoj za deset procentnih poena, primenom prostog interesnog računa od sto“.

Referentna kamatna stopa NBS je trenutno tri odsto.

Kazna samo na papiru

Teorijski, uz tu kamatu mogla bi da se plati i kazna za poreski prekršaj. U članu 180. Zakona o poreskom postupku navodi se da "poreski obveznik koji ne uplati porez koji je utvrđen u poreskoj prijavi rešenjem Poreske uprave, kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 50 odsto utvrđenog poreza, a ne manje od 5.000 dinara“.

To bi značilo da je u pomenutom slučaju kazna 10.000 dinara, a ne zna se ni da li bi kazna mogla da se naplati za svaki kvartal ili samo jednom za ceo iznos.

Međutim, kazna za poreski prekršaj se u praksi ne naplaćuje jer lokalne poreske uprave nemaju kapacitet za primenu te mere, kao ni za prinudnu naplatu poreza na imovinu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike