Kaplju pare od besplatnih akcija: Koliko sada novca imate "na berzi"?

23.10.2020

17:55 >> 15:07

0

I oni građani Srbije koji nikada nisu videli berzu, a nisu prodavali akcije, ni podizali dividende, na svojim računima sada imaju i do 10.000 dinara

Kaplju pare od besplatnih akcija: Koliko sada novca imate "na berzi"?
Copyright Profimedia

Prodaja i kupovina akcija na berzi, kao i dobijanje dividendi na posedovanje akcija, i dalje su nažalost “španska sela” za veliku većinu građana Srbije. Ali, to ne znači da isti ti građani ne poseduju akcije i ne dobijaju pare od dividendi.

Naprotiv, u slučaju da nisu trgovali, veliki broj naših građana i dalje ima akcije koje su besplatno dobili od države u postupku privatizacije pojedinih velikih državnih firmi. Od nekih od njih dobijaju i dividende, kao što se to očekuje tokom novembra od “Telekoma Srbija”.

Doduše, akcije “Telekoma” građani ne mogu prodati jer nisu uvrštene na Beogradsku berzu, ali ako nisu prodali ni akcije NIS-a i Aerodroma Beograd (Aerodrom Nikola Tesla), kao ni podizali dividende koje su im povremeno legale na lični račun u Poštanskoj štedionici, sada imaju nešto više od 10.000 dinara.

Cena zavisi od berze

Jedna akcija NIS-a na Beogradskoj berzi trenutno vredi 550 dinara, što je gotovo za petinu manje nego pre godinu dana, ali svakako više nego u martu ove godine, kada je pala ispod 500 dinara. Svaki građanin je 2010. godine dobio pet akcija, koje tako danas vrede ukupno 2.750 dinara.

Što se tiče Aerodroma Beograd, jedna njegova akcija, po koliko je razdeljivano 2011. godine, vredi 928 dinara, pre godinu dana je bila za stotinu dinara manja, a u međuvremenu je, istog tog “crnog” marta padala i na manje od 800 dinara.

Na ime dividendi tokom prethodnih nekoliko godina kompanije NIS, Aerodrom i Telekom Srbija svakom građaninu su uplatili po ukupno 4.600 dinara; Pixabay

Akcije Telekoma Srbija podeljene su još 2012. godine, kada su građanima dobili po 31 akciju. Na njih će se ove godine dobiti dividenda, koju je Telekom nedavno najavio.

Građanin Srbije na svom računu ima i 1.700 dinara od Privatizacionog registra, na ime sedam akcija Akcijskog fonda koji je prodavao manje državne i društvene firme. I tim akcijama se još ne može trgovati, tj. ne mogu se prodati.

Prodajom akcija nema ni dividendi

Na ime dividendi tokom prethodnih nekoliko godina kompanije NIS, Aerodrom i Telekom Srbija svakom građaninu su uplatili po ukupno 4.600 dinara.

Na građanima je da odluče hoće li taj novac podizati ili će eventualno prodati akcije. Naravno, prodajom akcija gubi se pravo i na dividendu. A dividende na srpske kompanije, kada ih ima, nisu uopšte loše, kako je 24 sedam već pisao u serijalu trgovini na berzi. Naravno, da je i akcija više kod građana, bilo bi još bolje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike