„Stranci“ navalili: Devizni priliv Srbije od turizma veći za 45 odsto

18.07.2022

07:27

0

Devizni priliv Srbije od turizma sada je za 45 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine, koja je pak bila rekordna

„Stranci“ navalili: Devizni priliv Srbije od turizma veći za 45 odsto
Jedna od omiljenih destinacija: Sokobanja - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Prošle godine Srbiaj je imala 1,5 milijardi evra samo od turizma a ove godine je priliv zasad 45 odsto veći, izjavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je za "Večernje novosti" rekla da imamo drastičan skok gostiju iz inostranstva i da, posmatrajući broj noćenja, stranaca ima za 97,6 odsto više nego lani.

Navela je da su i dalje su dominantni gosti iz regiona, iz Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije, ali da ima i dosta turista iz Turske.

- Uspeli smo da se dobro pozicioniramo na regionalnom nivou i sada se vide rezultati tog rada - rekla je Matić.

Banje procvetale zbog vaučera

Navela je da su vaučeri za domaće goste značajno doprineli razvoju turističke privrede u Srbiji i unapredili mnoge domaće destinacije, te dodala da je država podelila više od 230.000 vaučera - 180.000 vaučera vrednosti od 15.000 dinara i 50.000 vaučera od 10.000 dinara.

Matić je rekla da Lukovska banja i Prolom banja doživljavaju pravi procvat ove sezone i da je sigurno da će ovo biti najuspešnija sezona zahvaljujući vaučerima.

- Suočili smo se sa problemom nedostatka turističkih kapaciteta i zato smo produžili rok za korišćenje vaučera do 30. novembra - rekla je Matić i podsetila da ugostitelji mogu da predaju zahtev za refundaciju do 10. decembra.

Govoreći o tome šta Srbiji nedostaje da bi unapredila turističku ponudu, ministarka je rekla da nam je u prethodnom periodu nedostajala razvijenija turistička i saobraćajna infrastruktura.

Navela je da je Srbija dosta radila na tome jer, dodala je, bez infrasturukture nema razvoja turizma.

- Srećni smo i da se mreža aerodroma po Srbiji razvija, kao i beogradski aerodrom. Verujemo da će se azijsko tržište još otvarati, pogotovo posle obnovljenog direktnog leta iz Kine - rekla je Matić.

Navela je da je Srbija vrlo popularna kao destinacija u Južnoj Koreji i da imamo potencijala za azijsko tržiste koje je ogromno, ali da je, da bismo se tu pozicionirali, potrebno regionalno povezivanje, te ocenila da je za privlačenje dalekih tržista dobra i korisna inicijativa Otvoreni Balkan.

Ugostitelji sami formiraju cene

Na pitanje može li ministarstvo na čijem je čelu da utiče na ugostitelje koji su drastično podigli cene smeštaja pošto je povećan iznos vaučera, Matić je rekla da je zakonom utvrđeno da se cene formiraju slobodno i da Ministarstvo ne može da utiče na to.

- Svakako, ugostitelji treba da imaju u vidu činjenicu da su domaći turisti, u vreme kovida, praktično spasli turizam. U vrlo specifičnoj sezoni kao što je ova, koja se odvija pod senkom rata u Ukrajini i ekonomske krize, očekujemo da turistički radnici i ugostitelji imaju obzira jedni na druge - rekla je Matić.

Ona je poručila da je situacija sa osnovnim životnim namirnicama i snabdevenošću dobra.
Istakla je da je Srbija jedna od najvećih proizvođača hrane u Evropi i svetu i da proizvodimo dovoljno osnovnih životnih namirnica za domaće tržište, ali i za izvoz, te poručila da će biti dovoljno hrane.

Na pitanje dokle se stiglo sa ulaskom Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju, Matić je rekla da je najveći deo reformskog zakonodavstva usaglašen sa Svetskom trgovinskom organizacijom i da smo sada u završnoj fazi pristupanja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike