Vesić: Mudis potvrdio kreditni rejting Beograda

03.01.2022

12:23

0

Potvrda kreditnog rejtinga Beograda i ovaj izveštaj potvrđuju da je prestonica finansijski stabilan grad koji domaćinski upravlja sa svojim finansijama - rekao je zamenik gradonačelnika

Vesić: Mudis potvrdio kreditni rejting Beograda
Panorama Beograda - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Međunarodna rejting agencija Mudis (Moody's) potvrdila je kreditni rejting Grada Beograda - "Ba2 stabilni".

- Ovaj kreditni rejting Beograd je imao do sada, a isti rejting ima Republika Srbija, rekao je Goran Vesić - zamenik gradonačelnika Beograda.

U izveštaju rejting agencije Mudis kaže se da "kreditni profil Grada Beograda (Ba2 stabilan) ukazuje na čvrsto fiskalno upravljanje koje je rezultiralo dobrim finansijskim učinkom i zabeleženim padom dužničkog opterećenja".

- Na ovakav rejting takođe utiče to što Beograd, kao glavni grad i najveći ekonomski centar u zemlji, ostvaruje skoro 40 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji. Ove godine se predviđa privredni rast od oko 5 odsto, što će pomoći da grad sačuva dobru finansijsku poziciju. Istovremeno, ovaj rejting uzima u obzir i potrebe grada za velikim ulaganjima, usled pritiska koji potiče od saobraćajnog preduzeća - navodi se u izveštaju.

Stabilni izgledi odražavaju stabilne izglede rejtinga. Takođe, oni odražavaju očekivanja Mudis da će Beograd biti u stanju da očuva svoj sveukupno dobar i stabilan finansijski učinak i umereni nivo duga.

- Razborito upravljanje budžetom grada u prethodnom periodu dodatno potkrepljuje stabilne izglede. Napredovanje poreskih prihoda prati privredni razvoj, za koji  se očekuje da će se oporaviti sa realnom stopom rasta od oko 5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2021. godini, u odnosu na delimičan zastoj BDP-a iz 2020. godine usled pandemije. Predviđa se da bi realan rast BDP-a u 2022. godini mogao iznositi oko 4 odsto i Beograd nastavlja svoju promišljenu politiku vođenja budžeta. Program kapitalnih ulaganja Beograda odnosi se na saobraćajnu infrastrukturu (metro linija), rekonstrukciju ulica, obnavljanje fasada javnih zgrada, izgradnju i rekonstrukciju mostova, kao i proširenje kanalizacionog sistema i rekonstrukciju vodovodne mreže. Gradske investicije takođe obuhvataju projekte usmerene na obrazovanje, kulturu i socijalne usluge. Sanacija i proširenje deponije u Vinči, kao i tretman i odlaganje čvrstog otpada spadaju u ostale važne projekte za grad. Ovi projekti će se sprovoditi kroz prvo javno-privatno partnerstvo (PPP) u upravljanju otpadom u Srbiji - piše u izveštaju ove renomirane međunarodne rejting agencije.

Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Mudis očekuje da se u 2021. i 2022. godini "likvidnost Beograda poboljša". 

Na kraju 2020. godine stanje na računu je iznosilo 10,2 milijarde dinara, a u međuvremenu je došlo do povećanja stanja na računu i na kraju novembra 2021. godine iznosilo je 15,4 milijarde. Gotovinske rezerve grada obuhvataju 2,8 puta njegovih potreba za servisiranjem duga koji dospevaju 2022. godine i obezbeđuju gradu dovoljna sredstva u slučaju budžetskog pritiska i podršku za kapitalna ulaganja u srednjoročnom periodu. Redovni i predvidivi prihodi i rashodi Beograda tokom čitave godina kao i kapacitet prihodovanja gotovine, obezbeđuju dovoljno gotovine za servisiranje gradskog duga  u 2022. godini. Grad se pridržava strategije razboritog upravljanja gotovinom, koja zajedno sa redovnim raspodelom zajedničkih poreza od strane vlade osigurava nesmetane gotovinske tokove.

Iako očekuju neka odstupanja zbog negativnog uticaja epidemije, Mudis smatra da će likvidnost grada generalno ostati na stabilnom nivou iz perioda 2020-2021. Direktni dug Beograda je smanjen na 35,2 milijarde dinara u 2020. godini, što čini 39 odsto prihoda iz poslovanja i znatno je niži u odnosu na 76 odsto zabeleženih pre pet godina. Očekujemo da će direktni dug grada nastaviti da lagano opada, kaže se u izveštaju.

- Potvrda kreditnog rejtinga Beograda i ovaj izveštaj potvrđuju da je Beograd finansijski stabilan grad koji domaćinski upravlja sa svojim finansijama. To potvrđuje i podatak da je Beograd poslednjeg dana prošle godine dugovao 281 milion evra, a budžet za ovu godinu iznosi 1,365 milijardi evra. Pre samo osam godina, 2013. godine, Beograd je dugovao 1,2 milijarde evra, a budžet grada je bio manji od 600 miliona evra - poručio je Vesić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike