Iz Hrvatske beže, u Srbiju dolaze: Veliki egzodus ICT stručnjaka

07.07.2022

09:44

0

Autor: 24sedam

Hrvatska je prošle godine fizički izgubila 1.700 programera a Srbija dobila čak 14.800

Iz Hrvatske beže, u Srbiju dolaze: Veliki egzodus ICT stručnjaka
Ilustracija - Copyright Pixabay

Zemlje geografski jedna do druge, jedna u EU a druga na dalekom putu do nje, a u putpuno različitim smerovima po pitanju zapošljavanja stručnjaka iz oblasti internet-komunikacionih tehnologija (ICT) stručnjaka.

Hrvatska i Srbija jednako oskudevaju u broju obrazovanih i kvalitetnih programera, koji se podarzumevaju u savremenom razvoju zemlje i privrede, ali bi sutrašnjica ove dve države mogla da bude prilično različita.

Iz Hrvatske je lani otišlo 1.700 programera. Otišlo bukvalno, ne samo promenilo domaćeg poslodavca za stranog, podaci su softverskog ogranka tamošnjeg  Udruženja poslodavaca, HUP-ICT.

Iz godišnje analize hrvatske ICT industrije za 2021. godinu, koja je objavljena u utorak, vidi se da su samo tri zemlje u EU prošle godine imale gubitak programera. Uz Hrvatsku, gde je sada ostalo nešto manje od 60.000 IT stručnjaka, to su još Island (ostao bez 1.300) i Finska (3.500).

Da u pitanju nije recesija u biznisu, pokazuje druga strana ove migracione liste. A na njoj značajno mesto zauzima i Srbija.

Najbolje zemlje u Evropi u privlačenju programera u prošloj godini bile su Grčka, Kipar, Portugal, Srbija i Holandija.

Rast broja programera se kod njih kretao do 17,7 odsto u Holandiji do 37,7 odsto u Grčkoj.
Među zemlje EU tu se „ugurala“ Srbija, u kojoj je broj programera porastao za 18,7 odsto, sa 79.100 na 93.900. Samo za godinu dana taj broj je uvećan za 14.800 prestižnih profesionalaca.

Skok u izvozu IT usluga

Ovi i stručnjaci koji su u Srbiju poslednjih meseci došli iz Rusije i Ukrajine, daće svoj doprinos razvoju privrede u sledećih šest meseci, očekuju analitičari tržišta.

U prva dva meseca ove godine izvoz usluga u IKT sektoru u Srbiji iznosio je 347 miliona evra, što je za 42 procenta više nego u prva dva meseca prethodne godine. Očekuje se da u 2022. pređe cifru od 2,5 milijardi evra.

Sa ovako ubrzano narastajućim brojevima, umesto predviđenih 120.000, broj informatičara u Srbiji bi do kraja 2025. mogao biti 160.000.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike