Građani i dalje ne mogu lično u geodetski zavod po dokumente: Počelo postepeno priključivanje lokalnih katastara na sistem

28.06.2022

13:59

0

Napominje se da tokom trajanja ponovnog podizanja IT sistema žalbe Odeljenju za drugostepeni postupak treba podnositi pisanim putem

Građani i dalje ne mogu lično u geodetski zavod po dokumente: Počelo postepeno priključivanje lokalnih katastara na sistem
Republički geodetski zavod - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Republički geodetski zavod (RGZ) je danas u rad svog IT sistema priključio četiri beogradske službe za katastar nepokretnosti, u Zemunu, Surčinu, Sopotu i Barajevu, koje su prve prošle sve bezbednosne i funkcionalne procedure.

"U toku je provera računarske opreme i ostalih beogradskih službi i njihovo priključivanje u sistem koje se očekuje tokom sutrašnjeg dana. Službe će u potpunosti obnoviti rad na predmetima koji stižu preko eŠaltera i magistrale državnih organa", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da oko 650 geodetskih organizacije i 2.000 advokatskih kancelarija koje imaju elektronsku komunikaciju sa RGZ-om od danas ponovo imaju pristup eŠalteru.

RGZ napominje da građani mogu podnositi zahteve katastru na osnovu starih isprava, preko ovih profesionalnih korisnika, dodajući da rad sa strankama na šalterime neće biti moguć još neko vreme.

"Građani i dalje ne mogu pristupati prostorijama katastra dok se ne steknu bezbednosni uslovi za to. Zbog uspostavljanja novog imejl servera, zvanične imejl adrese neće biti dostupne naredne dve nedelje", recizira se u saopštenju.

Dodaje se kako je eŠalter dopstupan i obveznicima dostave - jedinicama lokalne samouprave, Agenciji za restituciju, centrima za socijalni rad, Zavodu za zaštitu spomenika kulture, organima koji sprovode eksproprijaciju, javnim izvršiteljima i drugima.

RGZ navodi da su od danas dostupni Adresni registar i Servis za ekspediciju rešenja u prvostepenom i drugostepenom postupku.

Napominje se da tokom trajanja ponovnog podizanja IT sistema žalbe Odeljenju za drugostepeni postupak treba podnositi pisanim putem.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike