Francuska produžila zamrzavanje cena energenata do kraja 2022. godine

24.06.2022

16:44

0

Ova mera je trebalo da prestane da važi 30. juna, ali je sada produžena

Francuska produžila zamrzavanje cena energenata do kraja 2022. godine
24sedam/Profimedia

Ograničenje cena energenata u Francuskoj je produženo do kraja ove godine, objavila je premijerka Elizabet Born.

Zaštitnim tarifama, koje su prvi put uvedene u novembru prošle godine, cene gasa su zamrznute na nivou iz oktobra 2021. i takođe je ograničeno povećanje cena električne energije na najviše četiri odsto. Ova mera je trebalo da prestane da važi 30. juna, ali je sada produžena, prenosi danas portal connexionfrance.com.

Premijerka Born je rekla da će ukaz kojim se pomenuta mera produžava biti objavljen narednih dana.

- Ograničenje cena obezbeđuje potrošačima u Francuskoj garantovane tarife, a država je ta koja plaća razliku u odnosu na tržišne cene koje očigledno znatno rastu u Francuskoj i drugim evropskim zemljama - saopšteno je iz kabineta francuske predsednice vlade.

Briselski istraživački centar Brojgl procenjuje da će Francuska potrošiti 38 milijardi evra na mere koje su osmišljene za zauzdavanje rasta cena.

Francuska ministarka za energetsku tranziciju Anjes Panije-Runašer izjavila je da bi Francuska mogla da nastavi bez ruskog gasa dok god zalihe tečnog prirodnog gasa (LNG) u zemlji budu dovoljne.

- U apsolutnom smislu... mogli bismo bez ruskog gasa, pod pretpostavkom da sve isporuke TPG-a stižu na vreme i da možemo lagodno da dopunjavamo naše strateške zalihe - rekla je ona u četvrtak za radio BFM Biznis.

BONUS VIDEO:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug