I programeri beže iz Rusije: Dojče banka i IBM povlače stručnjake

08.06.2022

07:45

0

Američki tehnološki div IBM se potpuno povlači s ruskog tržišta a najveća nemačka banka seli u Berlin svoj ruski tehnološki centar

I programeri beže iz Rusije: Dojče banka i IBM povlače stručnjake
Copyright Pixabay/StartupStockPhotos

Američka tehnološka kompanija IBM objavila je da planira da se povuče sa ruskog tržišta zbog sukoba u Ukrajini.

- Da budem jasan, obustavili smo svo poslovanje u Rusiji - napisao je u saopštenju izvršni direktor IBM-a, Arvind Krišna, prenosi Raša tudej.

Na ruskom veb sajtu kompanije u utorak je postavljena poruka: „Ovaj sadržaj više nije dostupan”.
IBM je početkom marta najavio obustavu komercijalnih aktivnosti u Rusiji, uz prekid prodaje softvera i saradnje sa ruskim odbrambenim preduzećima.

Američka kompanija je, ipak, poručila da će nastaviti da pruža osnovnu podršku najteže pogođenim područjima.

Nemci se boje zatvaranja

Istovremeno, danas stižu vesti i o povlačenju stručnjaka koji u Rusiji drade za Nemce. Najveća nemačka banka, Dojče bank, odvešće u Berlin stotine programera iz svog tehnološkog centra u Rusiji.

Banka, međutim, neće prekinuti rad tamo i ističe se da prelazak programera neće ugroziti njeno poslovanje, prenosi DPA.

Banka je svim svojim zaposlenima u tehnološkom centru u Rusiji, a ima ih oko 1.500 u Sankt Peterburgu i Moskvi, ponudila posao u Nemačkoj, objavio je u utorak dnevnik „Handelsblat“, pozivajući se na izvore iz banke.

Dojče bank je sredinom marta saopštila da operativne rizike eventualnog zatvaranja centra u Rusiji smatra "veoma ograničenim."

- U pitanju je samo jedan od nekoliko tehnoloških centara širom sveta. Prestanak rada zato nije nikakav poseban rizik za globalno poslovanje -  saopštila je banka, koja slične IT centre ima i u Bukureštu, SAD i Indiji.

Ipak, u izveštaju za prvi kvartal banka, koja se kotira na nemačkom berzanskom indeksu Dax, bila je malo opreznija.

- Imamo rizik da se naše mogućnosti korišćenja tih tehnoloških resursa smanje ili nestanu, na primer zbog zapadnih sankcija, državnih mera u Rusiji ili zbog mera menadžmenta - navela je banka.

Preseljenjem osoblja, Dojče bank smanjuje rizik da ostane bez stručnjaka ako zbog napetosti između Zapada i Rusije ne bude mogla dalje da upravlja centrom u Rusiji, ocenio je „Handelsblat“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike