Dobri saveti koji mogu prepoloviti račun za struju: Jednu grešku svi pravimo!

26.05.2022

08:58

0

Zbog energetske krize, nemačke vlasti su savetovale građanima da se ne tuširaju toplom vodom sedam dana u nedelji

Dobri saveti koji mogu prepoloviti račun za struju: Jednu grešku svi pravimo!
Pixabay/ColiN00B

Poskupljenje struje najavljuje se širom sveta, a Aleksandar Vučić, predsednik Srbije naveo je da to povećanje neće biti veće od 20 odsto, kako su to ranije najavljivali iz EPS. Međutim izvesno je da će do poskupljenja doći.

Zbog energetske krize, nemačke vlasti su savetovale građanima da se ne tuširaju toplom vodom sedam dana u nedelji. Vlada Grčke razmatra povratak rada na daljinu, a Italijani čekaju uputstva za ograničavanje upotrebe klima uređaja i osvetljenja u javnim zgradama. I kod nas se, doduše nevešto, od nadležnih mogu čuti saveti za štednju. 

Koliko struje možemo uštedeti racionalnom upotrebom kućnih aparata?

Veliki potrošači su bojler, klima, rerna, ringla, pegla.

- Ja sam siguran da svi koriste peglu na jedan identičan način, okrenu termostat na maksimum, krene para da izlazi, a lepo piše kojom temperaturom se pegla vuna, kojom pamuk - rekao je Andrej Čoha, predavač u školi "Nikola Tesla".

Čoha kaže da mlade elektrotehničare podseća i na energetsku efikasnost.

- Kad pečete, retko otvarajte rernu, lonac birajte prema širini ringle, kafu uvek kuvajte na maloj ringli. Otapajte zamrzivač i frižider redovno, jer uhvaćeni led povećava potrošnju. Bojler je nedovršena priča.

- Generalno, ako ste sami ili vas je dvoje palite ga po potrebi noću. Ako ste brojna porodica neka je stalno uključen, pogotovo ako je protočni za toplu vodu u kuhinji. I obavezno smanjite termostat sa fabričkih 80 i više stepeni, na 55, 60.

Uštedećete struju a i manje je kamenca na grejaču, što ga dodatno troši.

 

 

Klima ne sme biti stvar komfora. Smanjite je na termostatatu za nekoliko stepeni u odnosu na spoljnu. To je dobro za zdravlje.

- Umesto da smo išli na 21 stepen, otišli smo na 23, za samo dva stepena razlike može da uštedi za 15 odsto energije - napominje Čoha.

Jedno je štednja struje, od štednje novca, što se postiže korišćenjem jeftinije struje.

- Sada domaćice mogu da programiraju svoju vešmašinu ili mašinu za pranje sudova da puste u jedan ili dva sata noću, da se opere, čime drastično štedimo novac - istakao je Čoha.

Nemcima, recimo, nadležni prepopručuju da zimi u stanu nose džempere i jakne. To kod nas ne prolazi.

Dodatni savet!

Pexels
 

Sledeću grešku svi pravimo, a ona se odnosi na punjače koje iz štekera ne izvlačimo kada sa njihovom upotrebom završimo.

Isključite sve aparate (TV, punjač za telefon, računar) kada ih ne koristite i iz zida izvucite kablove jer transformatori, na primer, troše struju i kada ne punite telefon.

Skrinsejveri na monitoru računara troše istu količinu energije kao kada se na računaru nešto radi. Bolje je da računar isključite kad god ne radite na njemu. I izaberite monitor sa ravnim ekranom jer LCD ekrani troše trećinu energije koju potroše CRT monitori. A ako vam nije potreban veliki desktop, izaberite laptop – on je veći štediša energije.

Bonus video
TANJUG

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti