Ne bi baš da im vire u „knjige“: 80 velikih kineskih firmi pred isključenjem s berzi u SAD

05.05.2022

07:19

0

Zbog nepridržavanja knjigovodstvenih standarda berzi u SAD, nadležna komisija spremila listu isključenja velikih kineskih kompanija, koje bi tako mogle da izgube investitore

Ne bi baš da im vire u „knjige“: 80 velikih kineskih firmi pred isključenjem s berzi u SAD
Ilustracija - Copyright Pixabay

Komisija za hartije od vrednosti SAD-a (SEC) dodala je više od 80 firmi na listu privrednih subjekata koji se suočavaju s mogućim isključenjem sa američkih berzi, a među kojima su kineske kompanije „JD.com“, „Pinduoduo“, „Bilibili“ i „NetIs“.

SEC je time proširio listu koja se sastoji od kineskih kompanija koje kotiraju na američkom tržištu kapitala, pozivajući se na zakon iz 2020. koji je potpisao tadašnji predsednik SAD-a Donald Tramp, izveštava Rojters.

Taj akt donet je ciljem da se uklone kompanije iz stranih jurisdikcija sa američkih berzi ako njihovi revizorski izveštaji o poslovanju ne budu u skladu tri godine zaredom sa američkim oditorskim standardima.

Druge velike kineske kompanije koje su dodate na listu SEC-a su holding „ÐinkoSolar“, „NIO“, „Čajna Petroleum“, između ostalih.

Pregovori sa Pekingom

Rojters je nedavno izvestio da su kineski regulatori zatražili od nekih firmi listiranih na berzi u SAD, uključujući i gigante „Alibabu“, „Baidu“ i „JD.com“, da pripreme više informacija o reviziji.

Kina je takođe početkom aprila predložila da se revidiraju pravila o poverljivosti informacija za domaće kompanije koje kotiraju u inostranstvu, čime bi se uklonile pravne prepreke u kinesko-američkoj saradnji o nadzoru nad revizijom i odgovornost za zaštitu državnih tajni prebacila na kineske kompanije.

Taj predlog Pekinga je usledio nakon što je američki nadzorni organ saopštio u martu da nastavlja angažovanje s kineskim regulatorima oko dobijanja pristupa evidenciji njihovih revizora, ali se za sada ne zna da li će kineska vlada odobriti takav pristup koji zahteva novi američki zakon o listiranju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike