Istrošili se na krizu: Zbog kovida državna kasa izgubila 3,5 milijardi evra

04.11.2020

10:13 >> 11:21

0

Srpska državana kasa je za prvih devet meseci ove godine u manjku 364 milijarde dinara

Istrošili se na krizu: Zbog kovida državna kasa izgubila 3,5 milijardi evra
Copyright Profimedia

Epidemija kovid-19 je skupa da ne moće biti skuplja. Zbog nepredvišenih troškova, srpski Trezor je morao da rashode poveća na 1.279 milijardi dinara a prihodi u kasu su bili 914 milijardi, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

Gledano prema septembru 2019. godine, suficit budžeta Republike Srbije je u minusu za čak 414 milijardi dinara, ili oko 3,5 milijardi evra, jer smo lani u istom meseci došli do suficita od 50 milijardi dinara.

Prihodi su i tadad bili priblični današnjima, naplaćeni su u iznosu od 929 milijardi dinara, dok ali je rashoda bilo znatno manje – svega 879 milijardi.

Pročitajte još:

Sudbina crnog zlata: Rusi se ne odriču nafte

Agonija turističkih agencija: Osiguranja odustala, država ostala jedina nada

Saniranje krize, od povećanih troškova za zadravstvo do velikog paketa mera kojima se novčano i poreski pomaže privreda, se pokazalo veoma skupo. Samo za septembar ove godine deficit budžeta je povećan za gotovo 20 milijardi dinara, a prošle je godine bio u mesčenom suficitu 3,2 milijarde dinara.

Državni dug 57 odsto BDP-a

Javni dug Srbije na kraju septembra ove godine iznosio je 27 milijardi evra, što je 57 odsto procenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je Ministarstvo finansija. Javni dug je na kraju prošle godine iznosio 24 milijardi evra, što je bilo 52 odsto BDP-a, a za ovu se planirada ne pređe 60 odsto.

Zbog ovakvog stanja u državnoj kasi mnogi među ekonomistima i privrednicima, kao što je 24sedam pisao, sumnjaju da će država moći da značajnije pomogne privredi, a zahtevi se samo nižu, od ugostitelja, turističkih agencija, malih preduzeća…

Solidna naplata prihoda

Naplata poreza za prvih devet meseci ove godine iznosila je 962 milijarde dinara, što je 81 milijarda dinara više u odnosu na planove naplate Ministarstva finansija, rečeno je ranije iz Poreske uprave, gde ističu da je naplata poreza u tom periodu ostvarena za 9,2 odsto više od plana.

Prihodi su ovog septembra naplaćeni 106 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 88 milijardi, javljaju detalje iz Ministarstva finansija.

Ovoga septembra najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 47,4 milijarde dinara i akciza od 21 milijardu. Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 17,3 milijardi dinara, a priliv donacija bio je 500 miliona dinara. Rashodi budžeta u septembru su iznosili 125,6 milijardi dinara.

Naplata poreza ide bolje od očekivanog: PDV samo pristiže, Pixabay/Photo Mix

Troškovi za zaposlene bili su 24,9 milijardi dinara, isplate organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 19,7 milijardi dinara, a kapitalne investicije 15,5 milijardi dinara.

Subvencije su iznosile 26 milijardi dinara, odnosno 221 milion evra,  jer je isplaćena dodatna pomoć privrednicima u sklopu seta mera za borbu protiv efekata pandemije korona virusa, navelo je Ministarstvo finansija.

Na nivou opšte države (uključujući i loaklne samouprave) u periodu januar – septembar ostvaren je fiskalni deficit u iznosu 360,8 milijardi dinara i primarni fiskalni deficit 273,8 milijardi dinara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike