Brzinom munje: Gas poskupeo čim je Putin potpisao ukaz!

31.03.2022

13:59

0

Autor: 24sedam

Cene gasa danas opet "otišle u nebo"

Brzinom munje: Gas poskupeo čim je Putin potpisao ukaz!
pumpa gorivo evri - Copyright 24sedam/Profimedia

Cene gasa u Evropi skočile su na više od 1.400 dolara. Tržište je odreagovalo odmah posle vesti da je predsednik Rusije Vladimir Putin poptisao ukaz o plaćanju gasa u rubljama za "neprijateljske zemlje".

Skočila je vrednost i ostalih akcija na evropskoj berzi.

Screenshot: ICE berza
 

Danas je ruski predsednik saopštio je da je potpisao ukaz o novom postupku plaćanja ruskog gasa sa, kako je navedeno, "neprijateljskim zemljama" u rubljama.

Te države će morati da otvore račune u ruskim bankama, a ukaz stupa na snagu 1. aprila, prenosi RIA Novosti.

"Predlažemo partnerima iz tih država jasnu i transparentnu šemu. Kako bi kupili ruski prirodni gas, treba da otvore račune u rubljama u ruskim bankama. Upravo sa tih računa će se vršiti plaćanje gasa koji se bude isporučivao od sutra, 1. aprila ove godine", rekao je Putin.

Nemci: "Nećemo dozvoliti ucene"

Nemački ministar ekonomije izjavio je da Berlin neće dozvoliti da se Moskva ucenjuje gasnim ugovorima. Berlin je reagovao posle ukaza koji je potpisao Vladimir Putin a koji sutra stupa na snagu. U prvoj reakciji, iz zvaničnog Berlina je saopšteno da se to neće dozvoliti Moskvi.

Moskva kao "neprijateljske zemlje" označava one koje su uvele sankcije Rusiji zbog vojne intervencije u Ukrajini.

Kako navodi RIA Novosti, iz teksta dokumenta proizilazi da će to uticati samo na snabdevanje Gasproma cevovodima.

- Gasprombanka je određena kao ovlašćena banka da strani kupci otvaraju posebne račune u rubljama za plaćanje isporuke gasa - ističe se u dokumentu.

Prethodno je Putin naložio Gaspromu, ističe RIA Novosti, centralnoj banci i vladi da do 31. marta organizuju prebacivanje obračuna u rublje za isporuke gasa neprijateljskim zemljama. Evropska komisija smatra da je ovakva praksa neprihvatljiva, nemački ministar ekonomije Robert Habek rekao je da zemlje G7 na to neće pristati.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike