Sa Britancima od danas po starom: Trgovina kao da je London u EU

21.05.2021

14:39 >> 07:29

0

Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji između Srbije i Velike Britanije počeo je danas da se primenjuje

Sa Britancima od danas po starom: Trgovina kao da je London u EU
Copyright Profmedia

Srbija i Velika Britanija od danas primenjuju novi sporazum o trgovini, i za ovdašnje firme koje posluju na ostrvskom tržištu to znači smanjenje carinskih stopa u odnosu na početak godine, kada je ta zemlja kroz čuveni Bregzit izašla iz EU.

U Privrednoj komori Srbije objašnjavaju da će se u spoljnotrgovinskoj razmeni između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva iznosi carina vratiti na period kada je Velika Britanija bila članica EU, uz propisane kvote na poljoprivredne proizvode.

Sporazum je potpisan 16. aprila ove godine, a kako objašnjava Marica Vidanović iz PKS, njegovi ciljevi su očuvanje trgovinskih veza uspostavljenih u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Srbijom, uspostavljanje zone slobodne trgovine, očuvanje preferencijalnih uslova u trgovini i obezbeđivanje osnove za dalju trgovinsku liberalizaciju.

Dodaje da se očekuje i povećanje trgovinske razmene, veće prisustvo britanskih investicija, jačanje saradnje i privrednih veza, kao i veći srpski izvoz na britansko tržište, posebno prehrambenih proizvoda, kao i proizvoda gumarske, tekstilne i metalne industrije.

Prema navodima u Sporazumu, kompanije izvoznici su u obavezi da poseduju sertifikat o poreklu robe, a na zahtev inokupca, može se izdati i uverenje o nepreferencijalnom poreklu robe, koje kod nas izdaje Privredna komora Srbije.

Za firme koje uvoze iz Velike Britanije primenjivati važeće stope carinske tarife Srbije za 2021, prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Velike Britanije za period januar-decembar prošle godine iznosila je 529 miliona evra, što je za pet odsto manje u odnosu na 2019. godine.

Ostvaren je suficit od 53,5 miliona evra, a pokrivenost izvoza uvozom iznosila je 122,5 odsto.

Pročitajte još:

Velika Britanija je na 21. mestu u izvozu Srbije, a izvoz u ovu zemlju iznosi 1,7 odsto našeg ukupnog izvoza.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije i Velike Britanije za prva tri meseca ove godine iznosila je 138 miliona evra, što je za dva odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Ostvaren je suficit od 36 miliona evra, a procenat pokrivenosti uvoza izvozom bio je 171,4 odsto.

U prva tri meseca u Veliku Britaniju je izvezeno robe u vrednosti od 87 milion evra, što je za osam odsto više nego u istom periodu lane.

Istovremeno je u Srbiju iz Velike Britanije uvezeno robe u vrednosti od 51 miliona evra, što je za 16 odsto manje nego u istom lanjskom periodu.

U trgovini sa Velikom Britanijom, navode u Privrednoj komori, dominira razmena uslugama, a u januaru i februaru ove godine vrednost izvoza usluga Srbije u Veliku Britaniju je iznosila 80 miliona evra, a uvoza usluga iz Velike Britanije 40 miliona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike