Ovo su nove cene goriva koje stupaju na snagu danas tačno u 15 časova!

11.03.2022

13:29

1

Prema novoj Uredbi Vlade Srbije i nove cene na pumpama

Ovo su nove cene goriva koje stupaju na snagu danas tačno u 15 časova!
gas poskupljenje profimedia x-0197010528 (2) - Copyright Profimedia

Nova uredba Vlade Srbije o kontrolisanoj ceni goriva za vozila stupila je na snagu. Prema njoj će, danas od 15 časova važiti nove cene u maloprodaji.

Tako će, kako saznaje Blic, litar evrodizela koštati 187,74 dinara, a BMB 95 premium 176,31 dinar.

Novom uredbom, koja je nasledila onu u kojoj su bile ograničene samo maloprodajne cene na 171 dinar za litar benzina i 179 dinara za litar dizela, ograničena je maloprodajna marža benzinskim pumpama na šest dinara i smanjena akciza na gorivo.

Marža je smanjena za otprilike trećinu, jer sad će biti šest dinara a iznosila je od osam do deset dinara.

Na gubitku radi stabilizacije cene za sve građane i privredu neće biti samo naftaši, već i država. Vlada je primenila krizne odredbe Zakona o akcizi i „odrekla se“ 20 odsto od pripadajuće trošarine na gorivo.

Manja i akciza

Tako će privremeno akciza na benzin iznositi 46,27 dinara umesto 57,84 a na dizel 47,58 umesto 59,48 dinara za litar.

Uredba se ne odnosi na aditivirane derivate nafte, odnosno premijum goriva - benzine sa 98 i 100 oktana, kao ni „super“ dizele.

Za poljoprivrednike dizel će najviše koštati 179 dinara, kao i do sada otkako je uvedeno limitiranje cene a jedino ograničenje je da gorivo mogu da kupe samo utakanjem u pogonske rezervoare svojim mašina, nikako u kante i druge sudove.

Takvo ograničenje imaju i vozači kamiona i automobila, tako da zaboravite na „štek“ u kantama osim ako se kod kuće ne bavite pretakanjem.

Predviđene i kazne

Ko ne poštuje odredbe uredbe predviđene su novčane kazne od 100.000 do dva miliona dinara za pravna lica, a može se izreći i zaštitna mera zabrane pravnom licu da vrši određene delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Odgovornom licu u firmi zaprećena je novčana kazna od 5.000 do 150.000 dinara i može se izreći zaštitna mera zabrane odgovornom licu da vrši određene poslove u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Kazne za preduzetnike su od 10.000 do 500.000 dinara i može se izreći zaštitna mera zabrane vršenja određenih delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Nadzor nad primenom ove uredbe sprovodi Ministarstvo trgovine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic/24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike