Cena nafte se brzo „oporavila: Nakon pada jedan tvit pokrenuo novi rast

10.03.2022

10:01

0

Autor: 24sedam

Kotradiktorne poruke iz Ujedinjenih Arapskih Emirata povodom povećanja proizvodnje vratile su cenu nafte na uzlaznu putanju

Cena nafte se brzo „oporavila: Nakon pada jedan tvit pokrenuo novi rast
Nafta - Copyright Pixabay

Cene nafte je danas ponovo u porastu, nako jučerapšnjeg pada od preko 12 procenata. Cena je pala u sredu nakon objave iz Ujedinjenih Arapskih Emirata da će pozvati članice OPEK+ da povećaju proizvodnju, što je uslovilo da brent sa 128 dolara po barelu padne na 111. Međutim, već danas investitori su cenom pokalazi da ne erjuju baš mnogo u obećanja naftaša.

Cena je danas krenula uzvrdi na preko 116 dolara a novom rastu svakako je doprenilo i „razjašnjenje“ prvobitne poruke.

Naime, iz UAE je prov stigla poruka da će „pozvati članice OPEK+ da ubrzaju povećanje proizvodnje nafte, što je na tržištu protumačeno kao zaokret te zemlje u organizaciji koju predvode Saudijska Arabija i Rusija.

Međutim, napominje Blumberg, nekoliko sati kasnije na Tviteru je ministar energetike UAE, Suhail Al-Mazrueji rekao da su „UAR posvećeni sporazumu OPEK+“. A taj sporazum kaže, što je potrvrđeno i nedavnim sastankom u vezi sa planom proizvodnje za april, da se dnevna proizvodnja povećava za 400.000 barela. A to nije dovoljno da se nadomesti ni trenutna nestašica a kamoli eventualno potpuno izbacivanje ruske nafte sa tržišta kao sankciju zbor oružanog sukoba u Ukrajini.

Prema pipsanju medija lideri Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata odbili su da razgovaraju sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom o sankcijama Rusiji.

Kako je preneo "Volstrit žurnal", citirajući bliskoistočne i američke zvaničnike, saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman i šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan iz UAE, bili su nedostupni nakon što je Bajden zatražio da telefonski razgovara sa njima.

Nafta je cena ekonomskog rata sankcijama

I sada investitori, umerinim rastom cene, odmeravaju da li će veliki proizvođači "crnog zlata" povećati isporuke kako bi pomogli da se popuni manjak ponude izazvan zapadnim sankcijama protiv Rusije.

Međunarodno referentna nafta tipa brent se na terminskom trgovanju opravila se za više od četiri odsto a američka WTI nafta je ojačala za tri, na više od 112 dolara za barel.

Kremlj je u sredu optužio Sjedinjene Države da su objavile ekonomski rat Rusiji koji će "posejati haos" na energetskim tržištima, i poručio Vašingtonu da će Moskva snažno odgovoriti na američku zabranu uvoza ruske nafte i energenata.

Lideri Evropske unije će takođe postepeno ukidati kupovine ruske nafte, gasa i uglja, prema nacrtu deklaracije pripremljene za dvodnevni sastanak čelnika 27-članog bloka koji treba da počne danas u Versaju.

Rast cena energije podigao je tržišna očekivanja da će američke Federalne rezerve povećati kamatne stope za 25 baznih poena na sastanku o monetarnoj politici sledeće nedelje.

Tržišni akteri takođe iščekuju podake o inflaciji u SAD koji treba da budu objavljeni kasnije danas, pri čemu rast potrošačkih cena u februaru procenjuju na 7,9 odsto na godišnjem nivou.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike