Nema "smirenja" cene goriva: BMB 95 za šest meseci sa 134 otišao na čak 151 dinar po litru

07.05.2021

05:47 >> 11:22

0

Cena sirove nafte, od koje zavisi i koliko će koštati benzin u Srbiji, nije stabilna i njena vrednost pretežno zavisi od političkih uticaja, kažu naftaši

Nema "smirenja" cene goriva: BMB 95 za šest meseci sa 134 otišao na čak 151 dinar po litru
Copyright Benzinska stanica, Foto:Pixabay/Andrzej Rembowski

Vozače u Srbiji sigurno neće obradovati prognoze stručnjaka da će, zbog daljeg očekivanog rasta cene nafte na svetskoj berzi, i cena goriva u našoj zemlji ići uzlaznom putanjom!

Prema rečima Nebojše Atanackovića, vlasnika “Autocentra Boban“, cena sirove nafte je nestabilna i njena vrednost pretežno zavisi od političkih uticaja.

– Sigurno je da će poskupeti u narednom periodu, ali kako se pandemija koronavirusa bude smirivala, tako će u jednom trenutku i cena nafte stagnirati – kaže za 24sedam Atanacković.

Pojeftinjenje ide sporije…

On dodaje da u velikoj meri cena nafte zavisi i od odnosa Amerike i Kine, odnosno tzv. trgovinskog rata između ove dve zemlje.

– U našoj zemlji cena goriva raste kada poskupljuje sirova nafta. Ipak, kada se cena nafte spusti, cena derivata ne padne u istoj meri kao i nafte, jer konkurencija nije dovoljno velika – navodi naš sagovornik.

Cene goriva na pumpama su u aprilu bile znatno niže nego sada; Foto: 24sedam /Katarina Mihajlović

Nafta Brent je juče u toku dana na svetskim berzama koštala 68,3 dolara po barelu, a pre samo šest meseci (odnosno 30. oktobra 2020) 37,5 dolara. U istom periodu je i cena benzina u maloprodaji u Srbiji porasla. Tako je bezolovni benzin BMB 95 krajem oktobra koštao u proseku 134,2 dinara po litru, da bi sada dogurao do čak 151 dinar.

Takođe, cena evrodizela je pre šest meseci u proseku iznosila oko 140,3 dinara po litru, a danas je oko 156 dinara.

U okruženju niže akcize

Atanacković naglašava da se u Srbiji cene naftnih derivata slobodno formiraju, bez kontrole, dok se u drugim zemljama u okruženju, poput Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Severne Makedonije cene određuju na državnom nivou.

Pročitajte još

– Pogledajte, samo u BiH je cena dizela jeftinija za čak oko 40 dinara po litru u odnosu na naše tržište. Dosta država je pojeftinilo transport, a imaju i niže akcize, zbog čega je dizel jeftiniji od bezolovnog benzina – objašnjava Atanacković.

Kako dodaje, cena derivata zavisi i od toga koliko će privreda porasti, da li će avioni leteti kao i pre pandemije, i od toga kako će se turizam kretati, jer su to sve uslovi za dalji rast cene sirove nafte.

– Isto tako, u tom slučaju će se potrošnja derivata i goriva povećati. Ali, ona će stagnirati dolaskom električnih vozila, čija je upotreba sve veća, pogotovo u Skandinaviji – zaključuje naš sagovornik.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike