Ko, kada i kako može da se prijavi: Detaljna procedura do novih 100 evra

08.02.2022

17:28

0

Pravo na ovaj novac, prema zvaničnoj statistici, ima oko milion građana

Ko, kada i kako može da se prijavi: Detaljna procedura do novih 100 evra
evri mladi - Copyright Profimedia

Pravo na ove pare imaju svi od 16 do 30 godina. Mladi ljudi, zbog epidemije korone, nisu imali svoje živote više od dve godine. Ova isplata je način da pokažemo brigu o njima, kaže Vučić.

Više od milion mladih ljudi u Srbiji starosti od 16 do 30 godina dobiće na poklon od države u maju još po 100 evra, najavio je predsednik Aleksandar Vučić.

Građani će se za ovaj novac prijavljivati preko sajta Uprave za trezor - idp.trezor.gov.rs. Onima koji nemaju račun u banci biće otvoren namenski račun, kao što je to bio slučaj tokom prethodnih isplata državne pomoći.

Kako do para


Kako je važilo i prilikom prethodnih uplata državne pomoći, prilikom prijave bira se banka gde imate račun ili samo ime banke u kojoj će biti otvoren namenski račun.

Nadležni će uskoro odrediti i tačan 'datum preseka godina'. Ako pretpostavimo da će taj datum biti 1. maj, on se uzima kao 'presek' za one koji mogu da se prijave. 

Prijava će onda biti moguća za sve one koji su do tog datuma napunili 16 godina ili za one koji na taj datum imaju navršenih najviše 29 godina 11 meseci i 31 dan. 

Pravo na ovaj novac, prema zvaničnoj statistici, ima oko milion građana, a jedini uslov je da imaju važeću ličnu kartu. Kako su u prethodnom prijavljivanju mladi u poslednji čas nagrnuli na šaltere MUP-a da bi izvadili ličnu kartu, nadležni apeluju na njih da po dokumente krenu na vreme.

Pixabay
 

- Ova nova pomoć mladima nema veze sa izborima, jer će se isplaćivati tek posle njih. Mi ćemo mladima od 16 do navršenih 30 godina dati još po 100 evra. Država je spremna, ima mogućnosti da za to izdvoji još oko 102 miliona evra - naveo je Vučić i dodao:

- Naši mladi, zbog epidemije korone, nisu imali svoje živote više od dve godine. Ova isplata je način da pokažemo još veću brigu o njima.

Isplata i penzionerima
Predsednik je podsetio da će sutra, 10. februara, početi isplata nove pomoći penzionerima od 20.000 dinara.

- Mi ovim potezima pokazujemo da i u vreme najveće krize sa koronom, globalne ekonomske i energetske krize želimo i možemo da pomognemo ljudima, da podstaknemo dodatnu potrošnju, kao što podstičemo dodatne investicije i izvoz, da bismo ekonomski rast zemlje podigli na viši nivo. To je suština napretka i to je ono što možemo da uradimo za naše građane - istakao je Vučić.

Novi investitori
Govoreći o dolasku novih velikih investitora u Srbiju, šef države je istakao da se u ovom trenutku pregovara sa 92 investitora o eventualnom ulaganju u Srbiju, a ukupna vrednost planiranih investicija iznosi 7,3 milijarde evra!

- To će značiti više od 35.000 novih radnih mesta - naglasio je predsednik i istakao da se u Srbiji beleži rekordna zaposlenost:

- Mi imamo više od 2,3 miliona zaposlenih, a pritom imamo hronični nedostatak različitih profila, posebno zanatlija, zavarivača, vozača, bravara, mehaničara, električara...

Predsednik je ponovio da veruje da će pre kraja mandata sledeće vlade 2025. prosečna plata u našoj zemlji biti 1.000 evra, a prosečna penzija 500 evra.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike