Novi "Uzmi račun...": Sprema se nagradna igra ali neće biti koverti

21.01.2022

15:21

0

Ministar finansija Siniša Mali najavio novi nagradnu igru sa fiskalnim računima za potrošače koja će biti organizovana ovog puta na nov način

Novi "Uzmi račun...": Sprema se nagradna igra ali neće biti koverti
Pixabay

- Ono sa čime ćemo sigurno ići je nagradna igra do kraja godine u digitalnom formatu, kako bismo opet promovisali fiskalne račune, ali ne više ove papirne, nego kada ih skenirate QR kodom da na drugačiji način se bavimo prometom i računima", rekao je Mali.

Dodao je da je novi sistem fiskalizacije šansa da se svi edukuju i da se fiskalni obveznici i kupci zajedno bore protiv sive ekonomije i nelojalne konkurencije kao i da se dodatno razvije svest o značaju fiskalizacije.

Još 10 dana prijave za subvencije

Ministar Mali je pozvao fiskalne obveznike da se u narednih 10 dana prijave za subvencije za uvođenje novih fiskalnih kasa, s obzirom da rok za prijavu ističe 31. januara, a one koji su ih nabavili da ne čekaju s njihovim instaliranjem.

Ministar Mali, koji je prisustvovao predstavljanju novih fiskalnih uređaja koji su dostupni na tržištu za prelazak na novi model e-fiskalizacije, rekao je da je imao konstruktivan sastanak sa proizvođačima fiskalnih uređaja i softvera za njih.

- Izuzetno sam zadovoljan čime su naša pamet i industrija izašli, imamo 109 softverskih i hardverskih rešenja - rekao je ministar.

Takođe, pozvao je obveznike da se prijave što pre, jer je svega 10 dana ostalo do isteka roka za subvencije od 100 evra za fiskalnu kasu i 100 evra za svako prodajno mesto.

- Sada ima 104.000 prijavljenih obveznika, isplaćeno je 84.000 subvencija. Još 10 dana je ostalo do isteka roka za prijavljivanje za tu vrstu pomoći, nećemo ga produžavati - istakao je Mali.

Podsetio je takođe da je kraj aprila krajnji rok za fiskalizaciju i obratio se i onima koji su već nabavili nove uređaje.

- Veliki broj ih je kupio nove uređaje, a nisu ih priključili. Molim vas da to uredite što pre, jer ovi ljudi neće imati dovoljno ekipa da to u roku stave u funkciju i priključe do kraja aprila - upozorio je ministar Mali.

Podsetio je da su koristi od fiskalizacije velike, zato što nova tehnološka rešenja omogućavaju efikasniju borbu protiv sive ekonomije i nelojalne konkurencije.

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi