Platiš im piće, a oni neće da ti daju ni čašu vode! Nova praksa u kafićima: ko hoće vodu, mora da plati!

22.01.2022

19:25

1

Novi trend u srpskim kafićima, ko hoće vodu mora da kupi flaširanu

Platiš im piće, a oni neće da ti daju ni čašu vode! Nova praksa u kafićima: ko hoće vodu, mora da plati!
kafa profimedia-0611475774 - Copyright Profimedia

Već neko vreme u pojedinim našim kafićima postala je praksa da ako naručite čašu vode uz piće, konobar vas obavesti da ne služe vodu sa česme, već samo flaširanu.

Ova situacija desila se i novinaru 24sedam, u jednom novobeogradskom kafiću.

- Izvinjavamo se, ne služimo vodu iz česme. Ako želite, možemo vam doneti flaširanu vodu - rekao je konobar, nakon naručene kafe i čaše vode.

Tako je naredio gazda...

Na pitanje zbog čega ne služe vodu iz česme, konobar je samo odgovorio da je tako gazda naredio.

Probali smo da kontaktiramo i sa gazdom, ali nam je osoblje reklo da ne želi da komunicira na tu temu i da je to "njihovo pravo".

I zaista, prema našem zakonu u kafiću ne moraju da vam daju vodu sa česme!

To je potvrdio i Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS). On kaže za 24sedam da služenje vode uz kafu u kafićima i restoranima nije obavezno.

Interna odluka, nema prekršaja

- To je nepisano pravilo da se gostima daje čaša vode uz kafu, i pitanje je dobre volje ugostitelja. Tako da nije zabranjeno zakonom, niti se krši zakon ako vam u kafiću ne posluže vodu. To je interna odluka gazde kafane ili restorana – ističe Nikolić.

Profimedia
 

Kako dodaje, u tome se ogleda jedino konkurentnost, pa će posetioci pre sesti u kafić koji služi vodu, nego u onaj koji je ne služi.

- Isto tako u nekim kafićima i restoranima uz kafu dobijete i kolačić, ratluk ili čokoladicu na tacni, a negde toga nema. To se zove konkurencija, i pravo svakog potrošača je da bira. Tako će pre sesti tamo gde mu sve to služe, nego u kafić gde dobije „samo kafu“ – kaže Nikolić.

On naglašava da kod „nesluženja kafe“ nema nikakvog prekršaja.

- Svaki trgovac bi, isto tako, mogao da navede kao reklamu da uz kafu besplatno služi vodu. Sve je to poslovna politika kafića i restorana – zaključuje naš sagovornik.

"Neljubazno i nemoralno"

S druge strane, Nikola Dimitrijević iz Udruženja privatnih ugostitelja kaže za 24sedam da nigde ne piše da su u obavezi da vam daju vodu, ali da nije normalno da neko odbije da vas usluži vodom!

Pexels
 

- Ma, podrazumeva se da treba da vam daju čašu vodu. To je deo dobrih poslovnih običaja i normalnog ponašanja. Samo budala može da vam kaže da ne da vodu?! To je toliko glupo da nemam reči. To je toliko neljubazno, van ljudskog morala i ponašanja da nemam reči - kaže Dimitrijević, koji je inače i sam ugostitelj dugi niz godina.

- To bi vam bilo isto kao kada biste tražili dva šećera za kafu, a on vam naplati taj drugi šećer! To su takve gluposti da može samo da ih uvede neko ko nema pojma o ovom poslu, pa misli da će na taj način da poveća promet - rekao je on.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike