„Ne razumemo građane“: Ugostitelji strahuju od vraćanja mera i podržavaju vakcinaciju

18.08.2021

14:46

0

Vlasnici beogradskih restorana zabrinuti su zbog ponovnog rasplamsavanja korona virusa i pretnje zaoštravanja epidemioloških mera

„Ne razumemo građane“: Ugostitelji strahuju od vraćanja mera i podržavaju vakcinaciju
Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

Zaoštravanje mera protiv epidemije podrazumevale bi verovatno zabranu sedenja unutar objekata, skraćenje radnog vremena, ograničenja broja gostiju ili pak, potpunog zatvaranja. To bi pandemijski najugroženiji privredni sektor vratili u katastrofalno proleće 2020.

A od tog vremena, i cele prošle godine, kažu sagovornici Tanjuga, još se nisu oporavili. Prva polovina ove godine nije bila dovoljna ni da se „krene“ u oporavak a već sada primećuju smanjenje broja gostiju.

Lokali upozoreni, građani uplašeni

Menadžer u restoranu „Tri šešira“, Milica Petković, rekla je Tanjugu da za sada nema mera već samo upozorenja, ali da je primetila da su građani uplašeni i da je opao promet u odnosu na leto.
“Za sad možemo da primimo gostiju koliko ima mesta, jer ne postoje ograničenja, gosti ručaju, piju, zabavljaju se uz muziku, ali svi se pribojavamo novih odluka”, izjavila je ona.

– Pre tri meseca smo počeli sa normalnim radom, a pre toga nismo ostvarivali ni 10 odsto realizacije prometa u odnosu na period pre pandemije – kaže vlasnik restorana u Skadarskoj ulici i hotela u Knez Mihajlovoj, Mirko Todorović.

Kaže da su gosti njegovog hotela i restorana su većinom stranci, i sada strepi od mogućnosti uvođenja novih mera, jer je posao opao, kako zbog smanjenog broja turista, tako i zbog pojave delta varijante virusa.

– U hotelu, u odnosu na jun i jul, počeo je da opada promet, postigli smo neki nivo da možemo da pokrijemo troškove, ali sada Izraelci, koji su bili dominantni turisti prestaju da dolaze, dok nas je Italija skinuli sa zelene liste zemalja bezbednih za putovanje – rekao je Todorović.

Pročitajte još:

Ističe da je ove godine postignut nivo od 40 odsto popunjenosti hotela, za razliku od godina pre pandemije, kada su kapaciteti bili popunjeni 85 odsto.

On pritom izražava nerazumevanje za građane koji odbijaju da se vakcinišu, jer „pored toga što ugrožavaju zdravlje svih, utiču i na ljude koji se pridržavaju mera imunizacije“.

Ugostitelji i hotelijeri spas vide u toma da država uvede nekakav „zeleni karton“, sa kojim bi vakcinisani građani mogli slobodno da se kreću, a ugostitelji mogli neometano da rade.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike