Srbija može da bude lider u razvoju vestačke inteligencije: U svetu se obrću trilioni dolara!

19.01.2022

15:22

0

Zaključci debate u parlamentu - "Veštačka inteligencija i čovek u novom digitalnom dobu"

Srbija može da bude lider u razvoju vestačke inteligencije: U svetu se obrću trilioni dolara!
Copyright Pixabay

Predviđa se da će veštačka inteligencija doprineti svetskom bruto društvenom proizvodu do 2030. godine čak 15,7 triliona dolara, a to je prilika da Srbija bude lider u istraživanju i da srpski startapovi u oblasti veštačke inteligencije dostignu vrednosti od više milijardi evra, ocenjeno je danas na skupu posvećenom razvoju veštačke inteligencije u parlamentu.

Javno slušanje, na temu "Veštačka inteligencija i čovek u novom digitalnom dobu", organizovao je skupštinski Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

Dat je alat inovatorima...

Direktor Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu Mihailo Jovanović rekao je da je u Srbiji mnogo urađeno u razvoju informacionih tehnologija, podsećajući da je u Kragujevcu otvoren Državni data centar, čime je ispunjen još jedan zadatak na "digitalnom putu Srbije 2025".

- Mnogo je moralo da bude urađeno kako bismo došli do toga da Srbija može da ima i data centar, "superkompjuter" i platformu za razvoj veštačke inteligencije. Time je dat alat našim najboljim istraživačima i inovatorima, da realizuju ciljeve do 2025. godine, da Srbija bude ekonomski, infrastrukturni, privredni i tehnološki regionalni lider - rekao je Jovanović.

On je dodao da su, zahvaljujući predsedniku Srbije i premijerki razvoj IT sektora, inovacija i ulaganje u obrazovanje i znanje jedan od prioriteta.

Tanjug/Strahinja Aćimović
Mihailo Jovanović

Tema budućnosti

Potpredsednik Skupštine Vladimir Orlić rekao je da je Srbija pokazala da ima strategiju za razvoj veštačke inteligencije, navodeći da veštačka inteligencija jeste tema budućnosti, ali da su moderni centri, najbolja oprema, novi obrazovni programi i instituti u Srbiji već realnost.

- To što se mi danas time bavimo pokazuje koliko je Srbija spremna da radi za svoju sadašnjost i da menja društvo, privredu i čini dobro, ali i da vodi računa o budućnosti - istakao je Orlić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike