Skandal u Hrvatskoj: Šefovi centralne banke trgovali hartijama banaka

11.01.2022

12:02

0

Hrvatsku trese novi finansijski skandal nakon otkrića da su zaposleni u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB), koja nadzire rad banaka, trgovali hartijama od vrednosti iz svog sektora

Skandal u Hrvatskoj: Šefovi centralne banke trgovali hartijama banaka
Pixabay

Više od 40 zaposlenih u HNB je trgovalo u poslednjih 20 godina vrednosnim hartijama banaka, objavio je pod naslovom „Eksluzivno“ portal Index.hr, dodajući da je zabeleženo ukupno više od 400 transakcija u vrednosti većoj od deset miliona kuna (1,3 miliona evra).

Pozivajući se na uvid u dokumentaciju istorije transakcija Centralnog klirinškog i depozitarnog društva (SKDD), Index tvrdi da se među onima koji su u poslednjih 20-ak godina trgovali hartijama banaka nalaze i aktuelni guverner HNB Boris Vujčić, njegova zamenica Sandra Švaljek, bivši viceguverneri, aktuelni i bivši direktori unutar HNB-a, i drugi zaposleni u centralnoj banci.

- Reč je o dosad najvećoj aferi unutar bankarskog sistema, a čini se da će poslednju reč imati strani regulatori poput Evropske centralne banke (ECB), te Evropskog nadzornog tela za bankarstvo (EBA), jer sve upućuje na to da se radi o kaznenom delu zloupotrebe povlašćenih informacija, kao i nečemu što ECB strogo zabranjuje - piše u tekstu.

Insajderske informacije

HNB obavlja nadzor banaka prikupljanjem i analizom izveštaja i informacija i kontinuirano prati poslovanje banaka. Zaposleni HNB-a, kako se objašnjava, u određenom trenutku tako raspolažu informacijama o poslovanju banaka koje nisu dostupne javnosti i na temelju kojih onda mogu da donose odluke o trgovanju HoV tih istih banaka o kojima imaju povlašćene informacije.

U tekstu se naglašava da ECB, čiji je HNB član, strogo zabranjuje zaposlenima trgovanje bilo kakvim vrednosnim papirima banaka, i postavlja pitanje „zašto to onda rade u HNB-u?“, i to vodeći ljudi koji sasvim sigurno znaju kakva su pravila njihove čelne institucije, ECB, i sasvim sigurno su upoznati s kaznenim delom trgovanja povlašćenim informacijama.

Napominje se takođe da čak i u Etičkom kodeksu samog HNB-a stoji da zaposleni ne bi trebalo da trguju hartijama od vrednosti banaka koje nadziru.

Na upit Index-a o toj praksi, iz HNB-a su rekli da je prema Zakonu o HNB zabranjeno trgovanje deonicama banaka guvernerima, viceguvernerima i izvršnim direktorima, ali da im, na primer, nije zabranjeno trgovanje obveznicama tih istih banaka.

Dodali su dalje, da će i to zabraniti od marta ove godine, prenosi Index.

Portal ističe da je redakcija dobila negativan odgovor na pitanje da li su u HNB do sada imali slučajeve nedozvoljenog trgovanja HoV banaka, a kada su ih suočili s  konkretnim imenima zaposlenih u centralnoj banci, datumima i nazivima vrednosnih hartija kojima su trgovali, dobili su odgovor da će „napraviti dodatne analize“.

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr