Stambeni krediti: Odgovaramo na najčešća pitanja!

09.12.2021

09:16

0

Sa ekonomske strane gledano, novac koji ulažete u kiriju uvek je bolje uložiti u sopstveni stan, ukoliko je to moguće.

Stambeni krediti: Odgovaramo na najčešća pitanja!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Veliki je broj ljudi koji žive u iznajmljenim stanovima jer prosto nemaju taj luksuz da samo podignu novac sa računa i kupe svoju nekretninu. Međutim, koliko god ova opcija bila jednostavnija, rizik od mogućeg iseljenja je uvek prisutan, a porodicama sa decom je naročito komplikovano da ponovo traže stan koji bi iznajmili.

I sa ekonomske strane gledano, novac koji ulažete u kiriju uvek je bolje uložiti u sopstveni stan, ukoliko je to moguće. Ali, naravno da je moguće jer postoje stambeni krediti - mala pomoć za vašu veliku i važnu šansu da uživate u blagodetima sopstvenog krova nad glavom i sigurnosti koje on pruža.

No, stambeni krediti često umeju da deluju previše komplikovano i strano, naročito ako ni vi ni neko u vašoj okolini nema iskustva sa njima. Pa ipak, stambeni krediti zaista nisu bauk, a kako bismo vam ih dodatno približili, odgovaramo vam na najčešća pitanja.

Da li odabrati dinarski stambeni kredit ili ipak ne?

Domaće banke polako ali sigurno uvode mogućnost izbora dinarskih stambenih kredita koji su se skoro pa izjednačili sa onim u evrima. Kao i oni u evrima, dinarski stambeni krediti se odobravaju na 360 meseci, odnosno na 30 godina, dok kamata iznosi oko 4.9%, ali nije fiksna. Uz to, u kamatu ulazi i belibor koji predstavlja baznu kamatu koja zavisi od visine referentne kamatne stope koju određuje Narodna banka Srbije. Ipak, treba znati da je kamata na stambene kredite u evrima i dalje niža, iako rate mogu da budu prilično ujednačene.

Kako odabrati banku za stambeni kredit?

Pixabay
 

 

Kada je reč o odabiru banke u kojoj ćete podneti zahtev za stambeni kredit, striktnog pravila nema. Naš savet za vas je da obiđete što više banaka i sa savetnicima se raspitate o uslovima; stavite sve na papir, uzmite sve prospekte, čitajte čak i najsitnija slova i uslove, a kada sve uporedite donesite konačnu odluku. Svakako, kada su stambeni krediti u pitanju, uvek je dobro posavetovati se sa osobom od poverenja, naročito ukoliko je ona već imala iskustva sa podnošenjem zahteva za kredit.

Kako izgleda provera kreditne sposobnosti?

Dobra stvar kada su u pitanju stambeni krediti je ta da banke više ne traže žirante, ali zato vi kao potencijalni uživalac kredita treba da ispunite određene uslove. Oni se pre svega odnose na stalni radni odnos ili ugovor o radu na neodređeno vreme, minimum šest meseci, ili status penzionera. Osim toga, ne smete da imate radni staž kraći od godinu dana; u trenutku apliciranja za stambeni kredit ne smete da imate manje od 20 ili 23 godine (zavisi od uslova banke) niti više od 70 u trenutku isplate poslednje rate kredita. Neke banke će zahtevati i da

kod njih otvorite račun i prenesete primanja. Kako banke same kažu, proces odobravanja stambenog kredita uglavnom traje do mesec dana.

Koja dokumentacija vam je potrebna?

Profimedia
 

 

Kada je reč o dokumentaciji, biće vam potrebno sledeće: overen zahtev za stambeni kredit, foto-kopija lične karte prodavca, predugovor o kupoprodaji nekretnine (ovaj dokument ne mora biti overen) i dokaz o vlasništvu nad hipotekom (izvod iz zemljišnih knjiga, zapisnik o izlaganju, odnosno list nepokretnosti u fazi izlaganja sa napomenom da tereta nema).

Na koje troškove još treba računati pri kupovini stana, a nakon realizacije stambenog kredita?

Kada govorimo o kupovini stana, stambeni krediti jesu najveći trošak koji ćete imati, ali, on nije i jedini! Kada završite sa svom birokratijom i krenete da otplaćujete rate stambenog kredita, po svoj prilici ćete se i useliti u svoj novi stan, no, ono na šta možda niste računali su troškovi ulaganja u njegovo sređivanje, a pritom ne mislimo samo na opremanje. Bez obzira na to u kakvom stanju je stan koji ste kupili, neke stvari ćete verovatno morati da renovirate i pogledate da li je sve u redu i ispravno, kako biste mogli da nastavite sa daljim useljenjem. Za početak, savetujemo vas da posebnu pažnju posvetite kupatilu. Zašto je važno renoviranje kupatila?

Kada kupatilo ne funkcioniše kako treba, to se može odraziti na ceo stan, pa čak i na stanove u komšiluku. Da, ovde najpre mislimo na razne uzročnike poplava, koji su naročito prisutni u stanovima stare gradnje koji samim tim imaju stara kupatila, stare vodovode, stare instalacije i - sve staro i zastarelo! Da biste bili mirni, obavezno proverite koliko je svaki od tih elemenata ispravan i funkcionalan, a ruku na srce, važno nam je da bude i estetski dopadljiv. Ovi elementi su naročito važni:

Vodovodni materijal

Kako sređivanje stana ne bi bilo uzaludno, prvo proverite sve cevi, a naročito one u kupatilu. Ukoliko se desi da neka od njih pukne, može nastati ogromna šteta, zato je najbolje pozabaviti se prevencijom - neka majstor napravi procenu, a zatim po potrebi u potpunosti zamenite celokupni materijal za razvod vodovodne mreže.

Pločice za kupatilo

Pixabay
 

 

Nakon sređivanja kupatila “iznutra” sledi i sređivanje spolja, gde pločice za kupatilo igraju ključnu ulogu. Ako je sudeći prema trendovima u uređenju enterijera, pločice za kupatilo koje će biti hit raznih su geometrijskih oblika, raznih veličina, sa mat finišom i po mogućstvu u duhu prirode. Ovo znači da pločice za kupatilo mogu da budu u zelenim ili braon tonovima, naročito ako imitiraju otisak lišća ili drveta. Moderno, lepo i opuštajuće - tako treba da izgleda vaše novo kupatilo!

Bojleri

Uz proveravanje instalacija u celom stanu, obratite pažnju i na to da nabavite novi bojler, čisto radi sigurnosti. Stari bojleri mogu da budu opasni i mogu da izazovu strujne udare ili eksplozije, a to je nešto što vam nikako nije potrebno! Bojleri treba da budu novi, ispravni i dobro provereni i namešteni, da biste bili sigurni i da biste se osećali bezbedno.

Sanitarija

Na kraju, zamena sanitarije predstavlja sam finiš. Zahvaljujući najnovijim trendovima u uređenju kupatila, moguće je pronaći sanitariju modernog dizajna koja će zaokružiti celokupan izgled ove važne prostorije. Renoviranje kupatila možda jeste jedan od najvećih troškova koji ćete imati pored samog kredita, ali ako ovde povedete računa o sitnicama, glava će vam biti mirna! Osim toga, verujemo da nećete ostati imuno na lepo, perfektno uređeno kupatilo na kom će vam svi zavideti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: PR.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike