Crnogorcima za minimalnu korpu treba koliko Srbima za prosečnu

20.11.2020

10:24

0

Autor: G.M.Š

Da bi se pokrile nasušne potrebe porodica mora da ima bar 1,3 plate

Pixabay

Ukupna vrednost minimalne potrošačke korpe za oktobar ove godine iznosila je 645 evra, od čega su izdaci za hranu i bezalkoholna pića iznosili 276 evra, saopšteno je iz Uprave za statistiku Monstat.

Troškovi za neprehrambene proizvode i usluge učestvovali su u ukupnoj potrošačkoj korpi sa iznosom od 368 evra.

Da bi se zadovoljile minimalne potrebe četvoročlanog domaćinstva u Crnoj Gori je potrebno da se u porodici ima bar 1,3 prosečne plate.

Prosečna zarada (bruto) u septembru 2020. godine, mesec sa poslednjim objavljenim podacima, u Crnoj Gori iznosila je 783 evra, dok je neto iznos 524 evra.

Prosečna neto zarada imala je godišnji rast od 1,6 odsto.

U Srbiji, naizgled, mnogo bolje

Prosečna plata u Srbiji u avgustu, za koji je dat poslednji podatak, je bila 498 evra neto. U Srbiji je vrednost minimalne potrošačke korpe oko 319 evra.

To što se u Srbiji sa manjom platom pokriva naizgled mnogo više od potrošačke korpe je stvar, pretpostavili ste, upotrebe statitikem odnosno metodologije. U Srbiji se u prosečnu porodicu računa tročlano domaćinstvo. Da je kao crnogorsko, korpa bi bila 425 evra samo po ovom osnovu a razlika je u samom sastavu korpe, pa nisu direktno uporedive.

Za pokriće prosečne potrošačke korpe, koja jerelevantnija za Srbiju, potrebno je 1,3 prosečnih zarada u Republici.

Minimalna korpa se u Srbiji odnosi se na potrošnju domaćinstva prva tri decila a u Crnoj Gori za drugi, treći i četvrti (svi nivoi plata plate se podele u deset kategorija stanovništa).

Pročitajte još:

Neustrašive žene srpskog biznisa: Zmajevi i u livnici i u IT-ju

Na red stigla i Petrohemija? Ozbiljna prilika i za Srbiju i za Rusiju

Ona bi trebalo da “obezbeđuje održavanje života i radnog kapaciteta članova domaćinstva, imajući u vidu optimalni biohemijski sastav hrane (ugljeni hidrati, belančevine, masti i kalorije)”.

Ukupnu vrednost minimalne potrošačke korpe čini zbir izdataka za hranu i ostalih proizvoda i usluga koji čine ličnu potrošnju domaćinstva.

Prosečna korpa u Srbiji se odnosi se na potrošnju proizvoda i usluga lične potrošnje prosečnog domaćinstva, odnosno 60% domaćinstava pozicioniranih od trećeg do osmog decila ukupne potrošnje, objašnjeno je u metodologiji Ministarstva trgovine.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti