Samo da se nađu pare: Kuće na selu dobiće 30.000 mladih porodica

15.12.2021

09:34

0

Kroz program dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom u narednih pet godina dobiće 30.000 porodica, plan je resornog ministarstva

Samo da se nađu pare: Kuće na selu dobiće 30.000 mladih porodica
Selo Vrba, kod Kraljeva Goran Sivački (3) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Kroz poseban program Ministarstva za brigu o selu, u kome se poklanja kuća sa okućnicom, dosad je 651 mlada porodica dobila krov nad glavom, od kojih je 519 ranije živelo na selu a 132 su se preselile iz gradskih i prigradskih sredina na selo, izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

- To je veoma ohrabrujući podatak i podstrek za dalji rad - rekao je Krkobabić i istakao da su sredstva za ove namene odobrena i u budžetu za narednu godinu.

Naveo je da u Srbiji postoji 150.000 praznih kuća i dodao da je plan da se u narednih pet godina zbrine po 6.000 porodica.

- Za to je potrebno oko 50 miliona evra godišnje. Ako odvojimo ta sredstva i odradimo neke druge stvari vezano za egzistenciju, imamo šansu da 6.000 porodica ode u ta područja i dobiju svoje kuće - rekao je Krkobabić gostujući na Pinku.

Istakao je da Srbija ne sme da ostane prazna i dodao da je ovo ne samo populaciono već i bezbednosno, strateški važno pitanje.

- Ne možemo da ostavimo čitave krajeve zemlje potpuno puste - naglasio je Krkobabić.

Selima poklonjeni minibusevi

Ministar Krkobabić je podsetio da je 18 lokalnih samouprava besplatno dobilo minibuseve, navodeći da je od 83 lokalne samouprave koje su izrazile želju za takvim prevozom, 81 prijava bila valjana, ali da je bilo novca samo za 18.
- Planiramo za iduću godinu kompletno rešavanje prevoza, pogotovo za opštine četvrte grupe razvijenosti, pre svega za brdsko-planinska područja preko 500 metara nadmorske visine. Ideja je da ljudi koji tu žive dobiju besplatan prevoz - dodao je Krkobabić.

Naveo je da je potrebna nova teritorijalna organizacije Srbije i da se lokalnim zajednicama omogući da samostalno planiraju, dogovaraju i odlučuju, uz adekvatan iznos sredstava koji će im biti dat iz državne blagajne.

- To je poenta i očekujem da od naredne godine krenemo u novu teritorijalnu organizacije Srbije, da vratimo pojam seoske opštine jer je to jedini način da zadržimo ljude - rekao je Krkobabić.

Vrednost seoske kuće sa okućnicom, koju su zainteresovani sami pronalazili, nije mogao biti iznad 1,2 miliona dinara (10.000 evra), a ceo program se sprovodi u saradnji sa jedinicama lokalnih samouprava koje vrše procenu tržišne vrednosti i proveravaju da li su regulisani imovinsko-pravni odnosi te nepokretnosti.

Prvobitno je za ovaj Program opredeljeno 500 miliona dinara ali je, zbog veoma velikog interesovanja taj iznos uvećan, na predlog Ministarstva za brigu o selu usvojen od strane Vlade, na 686,5 miliona dinara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike