Dragocen, tražen, profitabilan: Godži donosi ogromnu zaradu ali uzgajivača malo ima

05.12.2021

19:33

0

Autor: 24sedam

Čudesna biljka godži, od davnina poznata tradicionalnim lekarima Dalekog Istoka, u Srbiji se pojavila relativno od skora. Iako je veoma tražena i profitabilna, retki proizvođači koji se njome ozbiljno bave kao uzgojem lekovitog bilja

Dragocen, tražen, profitabilan: Godži donosi ogromnu zaradu ali uzgajivača malo ima
Copyright Agro TV

O ovoj fenomenalnoj biljci za AgroTV su govorila dva prava uzgajivača, jedan crvenog a jedan crnog godžija. I Zoran Mitrović i Ljuba Jovanović u posao sa godžijem su ušli iz ličnih, zdravstvenih razloga a onda je to brzo postao biznis.

Plantaža godžija Zorana Mitrovića iz Rume se nalaži u obližnjoj Rivici. Na 10 ari površine nalazi se stotinak žbunova crvenog tibetanskog godžija.

- Imao sam zdravstvene probleme 2010-2013. i tražio sam alternativu u lečenju. Naišao sam na tekstove o godžiju, izučio stvar detaljno i odlučio da nabavim dvadesetak sadnica za sebe i svoje potrebe. U poljoprivrednoj stanici u Rumi tada su se čudili kada sam doneo zemlju na analizu i spomenuo da ću saditi njima nepoznati godži. Kada je to kod mene lično dalo rezultate, preraslo je u porodična posao - kaže Zoran Mitrović.

Zarada i 100.000 evra

Plod godžija Zoran na tržište plasira manje u svežem stanju, a pretežno u obliku prerađevina. Od crvenog godžija, jedine vrste koju je u trenutku pravljenja plantaže mogao da nabavi u prodaji, pravi matični sok i slatko.

- Iz ugla uzgajivača, može se reći da je godži komercijalna biljka jer i sam plod i proizvodi kod njega nisu jeftini na tržištu - kaže Zoran Mitrović.

AgroTV
Zbog leka krenuo s čim je mogao: Zoran Mitrović i crveni godži

Ljubiša Jovanović, osnivač preduzeća "Ljuba i sinovi" iz Niša, ovakav stav potkrepljuje i ozbiljnim brojkama.

- Ne postoji biljka, osim godžija, koja sve uloženo vraća već u prvoj godini. Tada imate kilogram ploda po biljci, a već sledeće imaćete tri kilograma i možete da imate profit od 100.000 evra na 20 ari sa 2.000 sadnica - kaže Jovanović.

Ljubiša je imao slične razloge kao Zoran za ulazak u ovaj "biznis", ako se tako može reći za proizvodnju nečeg tako lekovitog.

- Pre desetak godina razboleo sam se od karcinoma. Uvezao sam 200 kilograma ploda crvenog godžija iz Kine. Sebe sam spasio u toj godini i pored metastaze karcinoma. Kada sam video kako "radi" iste godine sam se odlučio da zatražim dozvolu da proizvodim sadnice. Godži je lekovitiji i i od aronije i od borovnice. čak među samim godžijem ima razlike. Crni je čak 100 puta lekovitiji od crvenog - objašnjava Jovanović.

Crni godži 100 puta lekovitiji

Ljubiša se zbog toga i bavi proizvodnjom crnog godžija u zaštićenim uslovima. U oglednom plasteniku Jovanovići gaje 500 biljaka, čiji plod se plasira kao svež, ili prerađen u sok, čaj i smuti napitak.

AgroTV
Krenuo s crvenim ali onda otkrio crni: Ljubiša Jovanović

"Ljuba i sinovi" se bave i prodajom sadnica, sadnjom  plantaža "ključ u ruke", edukacijom plantažera i garantovnim otkupom roda. Garantuju da će kooperantima plaćati kilogram godžija po 50 evra u narednih 10godina.

Ne zahteva zemljište, već...

Godži ne zahteva neke posebne uslove, pogotovo varijeteti koji se uvoze sa instituta u Bugarskoj, koji ga prilagođava našim klimatskim uslovima.

-Kao biljka nije zahtevan, ne treba mu prva klasa zemlje. Naš zasad je u sedmoj godini, pa sada rezidbom podmlađujemo žbunove, koji mogu da dostignu starost od 50 godina - kaže Zoran Mitrović.

Ljubiša Jovanović dodaje da se u Aziji gaji na nadmorskoj visini do 2.500 metara ali da je u Srbiji u praksi potvrđeno da može da se gaji i u Vojvodini i na Zlatiboru.

- Što se toga tiče nije zahtevan. U plastenicima koje mi radimo biljka je zaštićena od grada, UV zračenja... tako da je plod svake godine perfektan, ma gde es uzgajao. Međutim, biljka traži domaćina da svakoga dana bude u plasteniku i da joj služite. A onda se možete nadati profitu od 100.000 evra godišnje, i to kada dobro platite berača osam do 10 evra po kilogramu - napominje Jovanović.

- Pored zdravstvenih prednosti za kupca, godži je dobar i za proizvođača. U Evropi ga nema i ko se sada njime bavi biće konkurentan na tržištu sigurno narednih 20 godina. Sa crnim godžijem imate visoku profitabilnost jer na 10 ari možete imati i 1.000 sadnica a ne treba vam mnogo berača - tvrdi  Ljubiša Jovanović.

Ova drvenasta žbunasta biljka na Zapadu je poznata i kao vučja bobica. Pravi je rezervoar zdravlja i od davnina se primenjuje u tradicionalnim medicinama Kine, Japana i Koreja, kao i u kuhinjama dalekog istoka.

Popularna je zbog svojih nutritivnih i medicinskih osobina lekovitog bilja i ne postoji namirnica sa većom korisnih materija korisnih, pa je pravi dodatak tretmanu klasičnim lekovima i kod najtežih bolesti.

- U sebi sadrži 21 mineral, 18 aminokiselina i sedam vitamina. Ne postoji ništa slično na ovim prostorima. Zbog toga je dobar za opšte zdravlje, jačanje imuniteta, za ishranu sportista...- kaže Zoran Mitrović.

Pored ploda, korisni su i drugi delovi boljke, npr., list i lastari, koji se koriste za spravljanje čajeva.

Godži neki drže i kao ukrasnu biljku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: AgroTV

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike