NALED: Interesovanje za organsku hranu dvostruko nadmašilo planirana podsticajna sredstva

18.11.2020

17:22 >> 17:25

0

Autor: S. G.

Subvencije za biljnu organsku proizvodnju su trenutno četiri puta veće u odnosu na konvencionalnu

NALED: Interesovanje za organsku hranu dvostruko nadmašilo planirana podsticajna sredstva
Profimedia

U 2020. zahtevi proizvođača organske hrane za subvencijama dvostruko su nadmašili iznos sredstava opredeljenih u republičkom budžetu što govori o velikom interesovanju poljoprivrednika da se uključe u ovaj vid proizvodnje, ali i potrebi da se u njihovo podsticanje uključe i lokalne samouprave.

– Period kada je organskim proizvođačima potrebna najveća pomoć je na samom početku, kada ulaze u proces konverzije zemljišta i sticanja sertifikata, a taj period može da traje i do tri godine, u zavisnosti od vrste proizvodnje – izjavila je Jelena Milić, rukovoditeljka Grupe za organsku proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na online konferenciji “Kako unaprediti razvoj organske poljoprivrede na lokalu“ koju je organizovao NALED.

Prevazilaženje prepreka

Vebinar je organizovao NALED u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Agro klasterom iz Novog Sada, u okviru projekta Javno-privatni dijalog za razvoj, koji podržava USAID, u cilju prevazilaženja prepreka koje ometaju intenzivniji razvoj organske proizvodnje u našoj zemlji.

Subvencije za biljnu organsku proizvodnju su trenutno, kako je dodala, četiri puta veće u odnosu na konvencionalnu, a za stočare su više za 40 odsto.

– Površine pod organskom proizvodnjom su poslednjih 10 godina povećane 236 odsto, ali su tek na 0,6 odsto od ukupno korišćenog poljoprivrednog zemljišta– istakla je Jelena Milić.

Pročitajte još: Tomas Šib: Niko nije otkazao, sve više nemačkih investitora dolazi u Srbiju

Pročitajte još: Još veća ulaganja u IT i “oživljavanje” digitalnog potpisa

Na skupu je istaknuto da su visoka početna ulaganja i zahtevni administrativni postupci glavne prepreke sa kojima se proizvođači organske hrane susreću.

Samo 534 proizvođača sertifikovano

U Srbiji najzastupljenija je proizvodnja organskog voća (malina, koncentrat jabuke i kupina), žitarica (kukuruz i pšenica) i industrijskog bilja (soja i suncokret), kao i živine i ovaca. U odnosu na 2012. broj proizvođača je povećan sa 1.000 na 6.260, ali je samo 534 sertifikovano dok su ostali kooperanti. Oko 90 odsto proizvodnje namenjeno je izvozu, a vrednost našeg plasmana u inostranstvo je gotovo 30 miliona evra.

Novi Sad je primer lokalne samouprave koji je bojazan od isplativosti ulaganja rešio refundiranjem kompletnih troškova za proces sertifikacije i kontrole, kao i podrškom za nabavku semena, zaštitne opreme, edukacije i promocije.

U ovoj godini izdvojeno je pet miliona dinara za te namene. Sličan pristup već su najavile i druge lokalne samouprave poput Kruševca i Dimitrovgrada.

Ratko Aksentijević iz udruženja odgajivača organskih ovaca i goveda “Golija“ istakao je da su podsticaji naročito bitni za stočare jer su administrativni zahtevi u toj oblasti značajno veći u odnosu na biljnu proizvodnju, kao i da je potrebno podsticati grupnu sertifikaciju proizvođača kako bi se što veći broj poljoprivrednih proizvođača uključio u organsku proizvodnju.

Na vebinaru je najavljeno donošenje novog zakona o organskoj proizvodnji tokom sledeće godine, a u planu je da se omogući refundiranje troškova sertifikacije za izlazak na tržište EU, uz mogućnost da se proširi i na tržišta SAD i Japana.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi