Ova voćka ne zahteva velika ulaganja, a donosi dobru zaradu: Cena joj je veća od jabuka trostruko!

21.11.2021

10:48

0

Porodica Filipović započela je njenu proizvodnju iz hobija, ni ne sluteći da će im to postati biznis

Ova voćka ne zahteva velika ulaganja, a donosi dobru zaradu: Cena joj je veća od jabuka trostruko!
medlar-gb59223177_1920 - Copyright Pixabay

Mušmula je voćna vrsta koja nije u velikoj meri rasprostranjena među srpskim proizvođačima, ali od koje može da se ostvari dobra zarada, kažu Dijana i Predrag Filipović iz Topole, koji su se odlučili za uzgajanje mušmula.

Pre šest godina, u selu Vodicama kod Smederevske Palanke, na površini od 30 ari, Filipovići su posadili trista stabala ovog voća. Pošto su oboje u radnom odnosu, uzgajanje mušmula je za njih hobi, koji, uz zadovoljstvo, donosi i dodatnu zaradu.

Sama proizvodnja ovog voća ne zahteva ni velika ulaganja ni mnogo rada.

- Dvoumili smo se između oraha i lešnika, a onda sam se setila mušmula, pošto sam ih kao mala volela, i tako smo ih i posadili - kaže Dijana.

Pixabay
 

- Sa poslom počinjemo od marta i radimo sve do novembra. Prednost je što mušmula cveta u maju, pa joj prvi mrazevi ne mogu ništa - dodaje Predrag.

Posao uči i njihov sin Teodor, koji najviše pomaže u ovom mesecu, kada je berba u toku. Filipovići uspeju da uberu preko jedne tone ove retke voćke, koju zasada prodaju marketima, ali imaju ponude i za izvoz u inostranstvo.

Najskuplja rakija

- Ako bismo posmatrali aktuelnu cenu jabuka i cenu mušmula, ona je kod mušmula od tri do četiri puta veća. Za kilogram jabuka se dobije 30 dinara u otkupu, a za mušmule od 60 do 90 dinara - kaže Predrag.

Mušmulu prerađuju u rakiju, za koju su čuli da se u Francuskoj i Švajcarskoj u domaćinstvima prodaje kao najskuplja. Oni o prodaji rakije još ne razmišljaju, iako je Predragu ona donela nagrade. Ono što sa sigurnošću tvrde je da je ovo voće puno vitamina i da sadrži veću količinu vitamina C u odnosu na limun i pomorandžu.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike