Srbima se osladile maline, kupine a sad i borovnice: Duplirani zasadi za deset godina

06.10.2021

10:17

0

Kvantitet i kvalitet proizvodnje jagodastog voća u Srbiji je u stalnom usponu, a pored maline i kupine sada je popularna

Srbima se osladile maline, kupine a sad i borovnice: Duplirani zasadi za deset godina
Copyright Pixabay

Pod zasadima jagodastog voća u Srbiji je gotovo 40.000 hektara, zasadi su gotovo udvostručeni u odnosu na pre 10 godina, a poboljšava se kvalitet i kvantitet proizvodnje, izjavio je na otvaranju foruma o ovoj vrsti voćarske proizvodnje državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević.

- Tokom 2020. izvezeno je jagodastog voća za 318 miliona evra, a samo maline u vrednosti od 260 miliona i ona čini 40 odsto ukupnog izvoza voća iz Srbije. Za prvih devet meseci ove godine izvoz jagodastog voća je 30 odsto viši u odnosu na isti period prošle godine - rekao je Stanojević na početku "Berry business foruma" koji se pod pokroviteljstvom Ministarstva, USAID-a i Ambasade Holandije održava na Beogradskom sajmu.

Novi hit - borovnice

Stanojević je dodao da pored standardnog voća, poput maline i kupine, u prethodnih nekoliko godina je došlo do ekspanzije zasada borovnice, pod kojom je sada 3.000 hektara.

- Za podsticaje podizanja zasada Ministarstvo je prošle godine dalo 200 miliona dinara, što je bilo dovoljno za 150 hektara novih zasada - istakao je Stanojević.

Napomenuo je da na svetskom tržištu raste potražnja za jagodičastim voćem i ocenio kako Srbija mora da radi na povećanju konkurentnosti, na brendiranju, uvođenju savremenih tehnologija gajenja voća i uvođenju mehanizovane berbe tamo gde je to potrebno.

- Moramo da nastupamo pod brendom Srbija, da nudimo proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom, poput „ariljske maline“. Država će svojim podsticajima pomagati proizvođačima da podižu zasade sertifikovanim sadnim materijalom, ali i jačanje i proširenje skladišnih kapaciteta", najavio je Stanojević.

Dodao je da proizvođači za te potrebe mogu koristiti sredstva iz nacionalnog budžeta, iz programa IPARD kroz mere 1 i 3, a od ove godine i kroz program za konkurentnu poljoprivredu Svetske banke.

Direktorka misije USAID-a u Srbiji Suzan Fric podsetila je da ta organizacija Vlade SAD-a podržava proizvodnju voća i povrća u Srbiji kako bi postala što konkurentnija.

Ambasador Holandije Jost Reintjes izjavio je kako njegova vlada smatra da Srbija ima veliki potencijal u poljoprivredi, naročito u proizvodnji bobičastog voća, koje je vrlo visokog kvaliteta i može se naći i u holandskim prodavnicama. Zbog toga nudi i pomoć instituta, univerziteta ali i kompanija.

Forumu, osim stranih i domaćih stručnjaka prisustvuje 120 proizvođača jagodastog voća iz čitave Srbije.

Na nekoliko panela koji će biti održani biće reči o kvalitetu sadnog materijala u Srbiji i holandskim iskustvima, finansiranju poljoprivredne proizvodnje u našoj zemlji, kao i o uticaju klimatskih promena na ovu vrstu voćarske proizvodnje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike