Ministar Nedimović: Samo premijum proizvodi spasavaju srpski agrar, budžet povećan za 250 odsto

17.09.2021

16:50

0

Autor: A.S.

Rešenje trenutne situacije zasigurno nije u jednom potezu države ili bilo koga drugog

Ministar Nedimović: Samo premijum proizvodi spasavaju srpski agrar, budžet povećan za 250 odsto
Copyright Branislav Nedimović/Antonio Ahel/ATAImages

Prerada i premijum proizvodi nešto je što nedostaje srpskoj poljoprivredi. U budućnosti će agrar preživeti samo ako proizvede hranu vrhunskog kvaliteta i što većeg stepena prerade.

Samo za takvu hranu ljudi su spremni da plate astronomske cene, a to je jedini način da osigurate sebi mesto u poljoprivredi i na tržištu.

Pročitajte još:

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ovako, objašnjava šta je to što nedostaje srpskoj poljoprivredi, ali i šta je jedini “lek” za napredak u ovoj grani privrede, prenose Novosti.

Otkupna cena mleka trenutno je jedno od gorućih pitanja.

– Proizvođači mleka trenutno se nalaze u veoma teškoj situaciji. Otkupna cena je prilično ispod koštanja, odnosno proizvodnje. Imali smo niz sastanaka u prethodnom periodu, kako sa proizvođačima, tako i sa otkupljivačima. Rešenje trenutne situacije zasigurno nije u jednom potezu države ili bilo koga drugog. Snažan pritisak koji je izazvalo poskupljenje cena inputa na proizvođače je globalni problem. Drastično su poskupele žitarice, a to je nemoguće obuzdati, jer stvar nije lokalnog karaktera. Država je izdvojila 25 miliona evra samo za povećanje premija mleka, sa sedam na 10 dinara po litri. Jasno je da to neće rešiti problem, ali uz povećanja koja su najavile i mlekare, verujem da će u dobroj meri biti umanjen. Neće ni cene žitarica rasti unedogled, tržište će i to regulisati – naveo je Nedimović.

Još jedno od pitanja koja zanimaju mlekare, jeste i kada će Nacionalna laboratorija početi da radi kontrolu mleka, kako bi se premije plaćale na osnovu toga.

– Kada je reč o Laboratoriji za kontrolu kvaliteta mleka, imamo sve spremno, ali trenutno radimo na zakonodavnom okviru, koji će regulisati i davanje premija za mleko po kvalitetu. To je izuzetno osetljiva materija i zbog toga nećemo naprečac ni rešavati taj deo. Svakako, on nije presudan za trenutnu krizu u mlečnom govedarstvu.

Stimulacija stočara je veoma važna, ali, takođe i značajno teška.

– Prostora u stočarstvu ima i to u dobroj meri. Visokoplatežna tržišta traže kvalitetno meso i sireve, bilo da je reč o kravljim ili kozjim proizvodima. Ključ uspeha u tom sektoru je kvalitet, količina i kontinuitet. Dobro meso, posebno juneće, gotovo se uvek dobro plaća. Naravno, oscilacije kao i u svakom sektoru postoje, pa tako i tu. Na duže staze to ima perspektivu.

Nema menjanja zakona o GMO

Pročitajte još:

– Ne. Imamo jasan zakon koji u potpunosti zabranjuje proizvodnju i trgovinu GMO proizvoda. Naše inspekcije redovno kontrolišu kako granicu tako i zasade u Srbiji. Na svaki uočen pokušaj reagujemo odmah, podnose se prijave. Roba se vraća sa granice ili ukoliko je u pitanju zasad, uništava se.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike