Srpski pčelari planiraju izvoz još tri-četiri šlepera meda za Italiju

23.01.2021

13:31 >> 13:41

0

Autor: M. I.

Izvor: Tanjug

Bagremov med čini više od polovine prinosa srpskog meda

Srpski pčelari planiraju izvoz još tri-četiri šlepera meda za Italiju
Pixabay/PollyDot

Srpski pčelari planiraju uskoro izvoz još tri-četiri šlepera bagremovog meda u Italiju, a pre dva dana prvi put su na italijansko tržiste plasirali 20.880 kilograma, kažu u Savezu pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Predsednik te organizacije Rodoljub Živadinović kaže za Tanjug da je pre dva dana izvezen jedan šleper sa buradima bagremovog meda u Italiju.

U planu je, kaže, da se za 15 dana izveze još jedan, a potom još dva-tri šlepera, od kojih svaki ima po 20.880 kilograma meda.

Kaže da je bagremov med, koji je izvezen u Italiju po ceni od 800 dinara po kilogramu, vrhunskog kvaliteta, da sadrži 43 odsto polena bagrema, a da je zakonski minimum 20 odsto.

Naveo je da SPOS nedavno uveo Halal standard i da planiraju izvoz na mnoga tržišta u svetu, među kojima je i Kina.

Pročitajte još:

Živadinović je rekao da su u toku pregovori sa Kinom, koja uvozi kvalitetan med, uprkos tome što je veliki izvoznik meda.

– Kina ima pet miliona milijardera koji traže vrhunsku hranu svih tipova. Trenutno pregovaramo da vidimo da ove sezone, ako bude meda, izvezemo u Kinu – kaže Živadinović.

Naveo je da bagremov med čini više od polovine prinosa srpskog meda.

Prethodna sezona je, kaže, bila loša i prinos smanjen za 80 odsto u odnosu na prosek, a ono što se sada izvozi su zalihe meda iz 2019. godine.

– Preostale su male količine meda, uopravo ih izvozimo. Čim krene sezona očekujemo da će biti bolje. Najveće tržiste za nas je EU, a spremamo se i za arapsko tržiste – rekao je Živadinović.

On je naveo da je u toku velika akcija na suzbijanju falsifikovanog meda na trižštu Srbije.

– Pozvali smo pčelare i potorošače da prijave svaki sumnjivi med. Te informacije prenosimo veterinarskoj inspekčiji. Imamo već neke rezultate – kaže Živadinović.

Naveo je da je SPOS dobio prijave o neispravnosti meda za više od 500 maloprodajnih objekata.

– Uvek kada je loša godina falsifikatori to iskoriste i plasiraju falsifikate koji lako padaju na analizi – rekao je Žiavdinović.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti