Najveća fabrika pečuraka u Srbiji: Mesečna proizvodnja i do 240 tona

02.02.2021

15:26

0

Svoje proizvode izvoze u 10 evropskih zemalja

Najveća fabrika pečuraka u Srbiji: Mesečna proizvodnja i do 240 tona
Copyright Pixabay

Indonežanska fabrika pečuraka, koja je u Kovinu otvorena 2015. godine, zahvaljujući gasifikaciji indistrijske zone proširila je proizvodnju, zaposlila 50 novih radnika i sad snabdeva 45 odsto domaćeg tržišta sa pet vrsta pečuraka, a svoje proizvode izvozi i u 10 evropskih zemalja.

Izgradnjom nove hale na 12.000 metara kvadratnih fabrika pečuraka u Kovinu postala je najveća u Srbiji. Ovde 300 radnika mesečno proizvede 240 tona pečuraka, najviše šampinjona koji se sveži u komadu ili isečeni zamrznuti isporučuju na domaće i inostrano tržište.

Izgradnja novog pogona vredna je 4,5 miliona evra, a najviše je uloženo u savremenu opremu za klimatizaciju, jer je izuzetno teško održavati neophodnu temperaturu u tako velikom objektu.

Posle mašinskog ubacivanja komposta i pokrivke prostor se zagreva do 25 stepeni, a automatski se kontrolišu i brojni drugi parametri.

– Zalivamo sobu pet dana, a nakon toga krećemo sa hlađenjem i posle 10 dana počinjemo sa berbom i zato su nam pečurke tako bele i lepe – kaže Tanja Lončarević, radnica u fabrici.

Direktor Sunil Mamgain ističe da je jako važno uskladiti klimatsku kontrolu za proizvodnju pečuraka.

Pročitajte još

– Uspeli smo sve to zahvaljujući kompjuterima koji izdaju podatke kolika vlaga treba da bude, koliko ugljen-dioksida i svega ostalog – navodi Mamgain.

Lokalna samouprava je gasifikacijom industrijske zone omogućila fabrici uvođenje savremenih tehnologija i zapošljavanje novih radnika.

– Uvođenjem gasa do fabrike omogućili smo im da najsavremenije holandske mašine stave u proces proizvodnje i tako su maksimalno povećali učinak, a to znači i mnogo više pečuraka po kvadratnom metru i ubrzan proces proizvodnje – ističe predsednica opštine Kovin Sanja Petrović.

U pečurkani planiraju da povećaju izvoz, posebno u zemlje EU i da budu što konkurentiji proizvođačima pečuraka u Poljskoj koji su za sada najuspešniji u ovom poslu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike