Nedimović: U 2020. izvezeno prehrambenih proizvoda za 4,2 milijarde dolara

31.03.2021

14:22 >> 08:30

0

Ranije nismo bili na tržištu Kine, a sada se, kaže ministar, izvozi mnogo proizvoda koji stižu i na druga strana tržišta

Nedimović: U 2020. izvezeno prehrambenih proizvoda za 4,2 milijarde dolara
Copyright Tanjug/Tanja Valič

Srbija je u 2020. godini, koju je obeležila pandemija korona virusa, izvezla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ukupne vrednosti 4,2 milijarde dolara, izjavio je danas u Skupštini ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Nedimović je kazao da je taj iznos 2017. godine bio 2,8 milijardi dolara, a recimo pre pet godina 1,9 milijardi dolara, navodeći da se to dogodilo jer je Srbija pronašla nova tržišta, kako je već izjavio za naš portal, i zato što je imala kvalitetnu robu koju je mogla da ponudi.

Prema njegovim rečima, ranije nismo bili na tržištu Kine, a sada se, kaže, izvozi mnogo proizvoda, od goveđeg mesa preko meda, vina, dok se na tržište Indije izvoze jabuke, a u Tursku goveđe meso.

– Od juče ponovo na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Turskom ponovo izvozimo govedinu. Takvih primera je još mnogo – naveo je Nedimović.

Kaže da Srbija treba da planira tržište Bliskog istoka koje je dobro platežno, dok recimo za svinjsko meso može da se osvaja Vijetnam. U tom smislu je kazao da je Srbija već aplicirala za izvoz svinjskog mesa u Vijetnam i da se sada čeka odgovor.

– Jedan od najvećih potrošača svinjskog mesa na svetu je Vijetnam, jeste daleko, ali dobro plaćaju – istakao je Nedimović.

Napominje da je ukupna trgovina najviše usredsređena na EU i na zemlje CEFTE.

Pročitajte još

Nedimović je najavio da će Vlada Srbije doneti posebnu uredbu vezanu za nabavku nove opreme u prehrambenoj industriji, kako bi Srbija mogla da ima količine koje su neophodne za ritejl lance.

Ministar je kazao da je krompir iz Ivanjice, Gornjeg Milanovca, Prijepolja uspeo da uđe u velike trgovinske lance, ali podseća i da se zbog toga što ne rade hoteli i restorani potrošnja smanjila, a samim tim je došlo do obaranja cene.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike