Tržište zejtina: Ministarstvo prati cene i „preti“ slobodnim uvozom

09.04.2021

08:07 >> 09:50

0

Ministarstvo trgovine opominje uljare da bi moglo da suspenduje uvozne carine na jestivo ulje

Tržište zejtina: Ministarstvo prati cene i „preti“ slobodnim uvozom
Copyright Profimedia

Ministarstvo trgovine pažljivo će na dnevnom nivou pratiti dalji razvoj situacije na tržištu ulja i u skladu s tim predlagati adekvatne mere, kažu u tom ministarstvu povodom poskupljenja suncokretovog ulja. Iz agrara odgovaraju da su svetske cene porasle i da srpsko tržište samo prati trend.

– Ukoliko dođe do povećanja cena koje nemaju ekonomsko opravdanje, jedan od načina za spuštanje cena je i privremena suspenzija carina na uvoz suncokretovog ulja, kako bi se omogućila veća konkurencija – rekao je za Tanjug državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Uroš Kandić.

U svetu 1.525 dolara

Cena sirovog suncokretovog ulja u crnomorskom regionu trenutno se kreće oko 1.525 dolara po toni, što je rast od 16 odsto u odnosu na februar ove godine, a više nego dvostruko veći rast u odnosu na isti period prošle godine kada je cena sirovog suncokretovog ulja iznosila 665 dolara po toni – kaže Kandić. U Srbiji se trenutno trguje suncokretom za predstojeći rod 2021. godine po ceni od 48 dinara po kilogramu bez PDV-a, dok je poređenja radi, nakon prošlogodišnje žetve, u septembru cena suncokreta iznosila 35,5 dinara po kilogramu, što je povećanje od 35 posto.

Napomenuo je da je uljarska industrija strateška grana poljoprivrede i da su zbog toga carine na uvoz suncokretovog ulja iz EU u Srbiju prilično visoke i iznose 30 odsto.

Naveo je da postoji ekonomska logika za dosadašnje korigovanje cena ulja, budući da su ključni ulazni parametri, odnosno sirovine, drastično poskupeli.

Kandić je objasnio da je rast cena suncokretovog ulja koji je nastavljen i u ovoj godini posledica dešavanja na međunarodnom berzanskom tržištu koja se direktno reflektuju i na Srbiju, usled slabijeg roda suncokreta najvećih svetskih proizvođača, pre svega Rusije i Ukrajine, a s druge strane i povećanja tražnje za jestivim uljem u svetu zbog pandemije.

Naveo je da je tržište ulja u Srbiji dobro snabdeveno i da za sada ne postoji bojazan od nestašica.

Kandić kaže da je rod suncokreta u 2020. godini od oko 660.000 tona, iako lošiji za devet odsto od roda 2019. godine, u rangu višegodišeg proseka, pri čemu se i izvoz suncokretovog ulja za sada kreće u prihvatljivim okvirima.

Nema pojeftinjena do sledeće žetve

U Udruženju „Žita Srbije“ koje prati cene na svetskim berzama, a na domaćem tržištu cenu sirovine, kažu da je jasno da do novog roda suncokreta na srpskom tržištu nećemo imati jeftinije ulje.

Suncokret: Svuda skočila cena, Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

– Da li će cena na dalje biti na ovom nivou ili će ulje biti skuplje to će isključivo zavisiti od budućeg roda, kod nas i u svetu i dešavanja na svetskom tržištu. Nakon avgusta, odnosno u septembru tek možemo sa sigurnošću davati prognoze u vezi sa daljim kretanjem cena, a u zavisnosti od veličine novog roda suncokreta u svetu – rekla je za Tanjug direktorka Udruženja Žita Srbije Sunčica Savović.

Podsetila je i da su 2020. godine lošiji rod suncokreta imali mnogi veliki svetski proizvođači  poput Ukrajine, Rusije, Bugarske, Rumunije, Moldavije, što je neminovno uticalo na ovakav trend kretanja cena uljarica i ulja na svetskim berzama.

Pročitajte još:

– U drugoj polovini marta cene suncokretovog i palminog ulja na svetskim berzama dostigle su najviši nivo u proteklih 13 godina, cene sojinog ulja u proteklih osam godina – rekla je Savović.

Navela je da je ovakav drastičan skok cena bio  uzrokovan istovremeno malim zalihama palminog, sojinog, suncokretovog i repicinog ulja u svetu zbog manje od očekivane prošlogodišnje proizvodnje ovih uljarica i sve manjih zaliha dostupnih za trgovinu, ali i aktivnostima finansijskih fondova na svetskim berzama, odnosno rastom tražnje za biljnim uljima.

Savović kaže da Srbija proizvodi relativno malo suncokreta u odnosu na velike svetske proizvođače, ali sasvim dovoljno da se pokriju sve domaće potrebe i da ostane dovoljno za izvoz.

Godišnje u proseku Srbija izveze više od  100.000 tona suncokreta i više od 150.000 tona ulja, ali i pored toga uvek je domaće tržište dovoljno snabdeveno, navodi Savović.

– Prinosi suncokreta u proteklih sedam godina na nivou zemlje se kreću od 2,7 do 3,2 tone po hektaru i sa takvim prinosima očekujemo i u ovoj godini rod na nivou do 700.000 tona – rekla je Savović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike