Raspisan najveći do sada IPARD poziv za nabavku imovine

21.06.2021

14:51

0

Autor: S. G.

To je najveći poziv do sada, vredan 6,5 milijardi dinara, istakli su u Upravi za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede

Raspisan najveći do sada IPARD poziv za nabavku imovine
Pixabay

Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva raspisala je danas javni poziv za IPARD podsticaje iz mere 1, koja se odnosi na nabavku fizičke imovine poljoprivrednih gazdinstava, potvrdila je Tanjugu direktorka Uprave Biljana Petrović.

– To je najveći poziv do sada vredan 6,5 milijardi dinara. Poljoprivrednici mogu da podnose zahteve za sve ono što povećava vrednost njihovog gazdinstva: objekte, protivgradne mreže, hladnjače, mezanizaciju, priključne mašine, skladišta za žitarice, i slično – rekla je Petrovićeva.

Ona je dodala da proizvođači iz svih sektora poljoprivrede mogu da podnose zahteve.

Mogu da nabavljaju sve što im je potrebno da pospeše i razvijaju svoju proizvodnju – istakla je direktorka Uprave za agrarna plaćanja.

Kako je precizirala, maksimalan iznos podsticaja po jednom gazdinstvu iznosi 700.000 evra, a za proizvođače mesa do milion evra.

– Ovim iznosima finansira se do 60 procenata ukupne vrednosti investicije, a ukoliko se radi o mladim poljoprivrednicima onda 65 odsto – rekla je Petrovićeva.

Direktorka Uprave je nepomenula da postoje određena ograničenja u pogledu veličine gazdinstva da bi moglo da se kvalifikuje za dobijanje podsticaja iz IPARD programa.

– Kada je reč o proizvodnji jagodičastog voća to je od dva hektara pa naviše, kad se radi o ostalim vrstama voća od pet do 100 hektara, s tim da u sektoru voćarstva to može biti i grinfild investicija, odnosno da krenu od nabavke sadnica i ukoliko to tada nisu imali ovakvu vrstu proizvodnje – navela je Petrovićeva.

Ona je napomenula da poljoprivredna gazdinstva mogu dostavljati prijave do 10. septembra ove godine.

Pročitajte još

– Mi prvi put očekujemo da u seprembru, kada sakupimo sve aplikacije, počnemo sa isplatama 50 odsto avansa, kako bismo omogućili poljoprivrednicima da što brže završe svoju investiciju i kako ne bi morali da razmišljaju o kompletnom iznosu sredstava za tu investiciju. U momentu odobravanja projekta oni će se izjašnjavati da li žele taj avans. Ukoliko žele, dostaviće nam bankarsku garanciju. Nakon završetka investicije isplaćujemo ostatak novca – objasnila je direktorka Uprave za agrarna plaćanja.

Petrovićeva je napomenula da preostalih 40 odsto novca za finansiranje investicije, poljoprivrednik obezbeđuje iz sopstvenih sredstava ili iz kredita.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug