aktuelno

Domaće je domaće: Sve su crnke odlične, ali moravka je bolja (FOTO+VIDEO)

22.01.2025

19:05

0

Autor: G.M.Š./AgroTV

Za mangulice su poslednjih godina gotovo svi čuli, ali moravke su i dalje omiljenije kod uzgajivača naših, domaćih, sorti i to iz više razloga

Domaće je domaće: Sve su crnke odlične, ali moravka je bolja (FOTO+VIDEO)
Ilustracija - Copyright Screenshot:AgroTV

Srbija još, nažalost, nije na nivou da njene autohtone rase dožive renesansu ali „u srcu Srbije“, i dalje ima onih koji se s namerom a to znači i bez želje da od toga prave industriju i velike profite, gaje baš ono skroz domaće.

Jedan od njih je i Dragan Nikolić, koji na svom porodičnom imanju u čačanskom selu Goričani, uz pomoć rođaka već 15 godina predano radi na očuvanju srpskog stočarskog nasleđa. Njegovo gazdinstvo dom je retkim autohtonim rasama - od svinja moravki i mangulica do buša goveda, a ima i po primerak karakačanske ovce i domaćeg magarca.

– Moravka je naš izbor broj jedan. Jedna krmača daje do devet prasadi godišnje, što je čini ekonomski isplativijom od mangulice, iako obe rase daju izuzetan kvalitet mesa neuporediv sa onim od belih svinja, koje su svakako ekonomski isplativije – kaže Nikolić u reportaži specijalizovanog poljoprivrednog portala AgroTV.

Nikolić naglašava da razlika u mesu ovih crnih vrsta svinja nije velika.

– Kvalitet mesa zavisi od hrane kojom se životinje hrane. Ne možete davati životinjama genetski modifikovanu hranu, hranu s antibiotikom ili hormonima, a očekivati zdravo meso. Što se tiče masti, mangulica je bolja jer ima manji nivo holesterola, ali ona je daleko manje isplativa od moravke, koja je brža u prirastu i daje više mesa. Zato se više odlučujem za moravku, koja je pogodnija za tov i priplod. Mangulicu držim u manjem broju, samo kao genetički resurs – objašnjava ovaj domaćin i privrednik.

Konvencionalne svinje (bele svinje: landras, jorkšir, itd.) imaju daleko veći prirast i bolju konverziju hrane, što znači da za istu količinu hrane brže dobijaju na težini, objašnjava ovaj stručnjak.

Takve svinje oni otkupljuju za preradu i prodaju preko „Suvobora“ ali na gazdinstvu su se opredelili za autohtone rase.

– To radimo zbog ljubavi prema njima i želje da očuvamo ove stare rase, koje su nekada bile vrlo zastupljene u Srbiji. O one to vraćaju jer su vrlo otporne, vole prirodno okruženje i nisu veliki probirači. Držim ih u ekstenzivnim uslovima, na otvorenom, gde mogu slobodno da pasu i šetaju. U zaklonu su samo zimi, kada su uslovi loši – napominje Nikolić.

Na imanju uz koje ide i sedam hektara oranica i livada, trenutno se gaji 15 grla buša goveda i tridesetak svinja moravki i nešto mangulica.

Životinje se uzgajaju na tradicionalan način - pasu slobodno i hrane se isključivo prirodnom hranom sa gazdinstva. Buše se čak ni ne dohranjuju žitaricama, već samo senom.

Pre četiri godine, Niković je osnovao i zadrugu "Moravka", koja danas okuplja uzgajivače iz čitavog Moravičkog okruga. Zahvaljujući njihovom radu, populacija moravki dostigla je 1.500 grla u regionu.

 

Za svoje proizvode, među kojima je i nagrađeno suvo ovčije meso sa Zlatibora, gde zbog duže sezone svoje meso suše, Nikolić kaže da su rezultat stroge posvećenosti tradiciji.

– Ne koristimo aditive ni hormone. Samo priroda i vreme – objašnjava ovaj čuvar srpskog stočarskog nasleđa.

Preko svoje firme Suvobor Koopp Čačak, koja posluje više od tri decenije, Nikolić plasira sveže meso i suhomesnate proizvode širom Srbije. Za plasman svojih proizvoda nema brige, obično ima manje robe nego što može da proda. Zbog toga i planovi o širenju.

– Pre šest, sedam godina, uključili smo i goveda rase buša, pa sada imamo skromno stado od petnaestak komada. Planiram da proširim na 20 i više grla, koja će biti u eksploataciji i priplodu. Kada postignem taj broj, prestaću da uvećavam stado, a dalje ću ga samo ekonomski eksploatisati – planira Dragan Nikolić.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike