
Svet će drmati „baunti kriza“: S kakaom već veliki problemi, a sad još i kokos
Veliki pad proizvodnje kokosa na Obali Slonovače izazvan je, naravno, klimatskim proimenama

Ljubitelji slatkiša, bilo da su to „baunti“ čokoladica ili popularni domaći kolači „čupavci“, mogli bi ili čak morali da postanu ekološki aktivisti. I to oni radikalni, kako se stvari razvijaju jer još jedna od čestih sirovina za slatkiše, nakon čokolade odnosno kakaoa koji je već neko vreme u problemu, sada nam preti i kriza sa kokosom. Uzrok je jasan - klimatske promene.
Obala Slonovače trebalo bi u februaru i martu da proizvede čak 100.000 tona kokosa manje nego prošle godine u isto vreme, saopštili su izvoznici iz te zemlje. Jedan od glavnih razloga za pad proizvodnje su visoka temperatura i nedovoljno padavina, odnosno malo kiša, preneo je danas Rojters.
Agencija navodi da se u narednom periodu očekuje prinos od oko 150.000 tona kokosa, dok je prošle godine prinos bio oko 250.000 tona.
Sezona ubiranja kokosa na Obali Slonovače traje od oktobra do marta, podseća britanska agencija. Neimenovani izvor iz firme za izvoz kokosa rekao je agenciji da mnogi farmeri širom zemlje nemaju više kokosa koje bi mogli da ubiraju tokom naredna dva meseca.
– Upravo sam se vratio sa polja i mogu da vam kažem da kokosa za berbu praktično više nema. U decembru smo očekivali da prikupimo oko 200.000 tona kokosa. Međutim, realnije da ta brojka bude oko 140.000 – 150.000 – naveo je izvor.
Farmeri tvrde da je naročit problem predstavljalo to što još od novembra nije bilo dovoljno kiše i da su vrućine, takoreći, "ubile" kokose.
Savet za kafu i kokos već je bio prinuđen u novembru prošle godine da prepravi projekciju za sezonu 2024/25 i smanji količinu očekivanog prinosa.
BONUS VIDEO
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari